in

Rokometna lekcija Francozinj za neučinkovite Slovenke

Francozinje so bile na čelu s krožno napadalko Grace Zaadi Deuna za razred ali dva boljše od Slovenk, ki so bile daleč od “popolne igre”, s katero so zablestele v 1. krogu SP-ja v Španiji. Foto: EPA

Obupen štart tekme s prvimi favoritinjami svetovnega prvenstva v Španiji je hitro pokopal upanje, da bi Slovenke lahko kot pred štirimi leti presenetile Francozinje. Bliskoviti protinapadi in granitna obramba sta francoski recept, ki sta hitro razbila slovenski načrt za tekmo.

Po uvodni zmagi nad Črno Goro za deset golov, so zdaj izbranke Dragana Adžića izgubile za enajst zadetkov. O preboju v četrtfinale 25. SP-ja za rokometašice tako odloča torkov dvoboj Slovenija – Angola (ob 18.00 – prenos na TV SLO 2/MMC-ju).

Prvi gol Slovenk šele v 14. minuti tekme

Slovenke so zaostajale z 0:6, prišle na 7:10, a izgubile prvi polčas z 8:13. Po dva gola sta dosegli Alja Varagić in Tija Gomilar Zickero. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so zaostajale z 0:6, prišle na 7:10, a izgubile prvi polčas z 8:13. Po dva gola sta dosegli Alja Varagić in Tija Gomilar Zickero. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi napad je pripadel Slovenkam, ki pa so ga zapravile in Francozinje so s hitrim protinapadom prek Laure Flippes povedle. Serija napak Slovenije se je nadaljevala in olimpijske prvakinje so po prvih 5 minutah vodile s 4:0, brez vratarke Amre Pandžić pa bi bila razlika še občutno višja.

Ana Gros po prvem golu ni več igrala

Na drugi strani je še bolj blestela francoska čuvajka mreže Laura Glauser in Slovenija je do prvega gola prišla šele na začetku 14. minute, ko je ob zaostanku z 0:6 zadela kdo drug kot Ana Gros. A prva slovenska zvezdnica zaradi poškodbe od 14. minute naprej iz preventivnih razlogov nato ni več stopila na igrišče.

. V 18. minuti so Slovenke zadele drugič, ko je z desnega krila bila od vratnice v mrežo natančna Tija Gomilar Zickero.

Prebujenje napada v režiji Alje Varagić

A po 20 minutah enostranske tekme so se Slovenke le znebile treme in prepustile napadalni krč Francozinjam. S serijo 4:0 so se varovanke Dragana Adžića vrnile v igro in zmanjšale na 6:9, dvakrat je imenitno preigrala Alja Varagić. Vendar so nato Francozinje znale kaznovati vsako napako in na koncu so dobile prvi polčas s 13:8.

Francozinje pritiskale do zadnje sekunde

Francozinje so prva rokometna velesila zadnjega olimpijskega obdobja, saj samo še stopnjujejo dosežke in so odločene, da zlatu iz Tokia dodajo še tretji naslov svetovnih prvakinj. Foto: EPA

Francozinje so prva rokometna velesila zadnjega olimpijskega obdobja, saj samo še stopnjujejo dosežke in so odločene, da zlatu iz Tokia dodajo še tretji naslov svetovnih prvakinj. Foto: EPA

Drugi polčas se je začel z vratarskima menjavama na obeh straneh (Branka Zec pri Sloveniji), a še vedno je pobudo jasno ostala v rokah Francozinj, ki so vneto višale prednost in po desetih minutah nadaljevanja povedle za osem golov (19:11). Legendarni selektor Olivier Krumbholz si je privoščil obsežno rotacijo in razigravanje celotne ekipe ter hkrati spočil nosilke igre, rezervistke pa so s hitrimi protinapadi vztrajale vse do zadnjih sekund.

Na koncu je bila pri Francozinjah prva strelka Estelle Nze Minko s 6 goli, zadnjega je zabila prav v zadnji sekundi, s čimer se je izenačila z najboljšo slovensko strelko Aljo Varagić. Uradno najboljša igralka tekme je bila Grace Zaadi Deuna, ki je za 4 gole potrebovala zgolj pet strelov. Pri Sloveniji se je z identično učinkovitostjo izkazala Petra Kramar, medtem ko so manjkali zadetki Tjaše Stanko (1/6) in zlasti Ane Gros (1/1), ki je igrala samo na začetku tekme.

Sanjski štart (kot že nekajkrat)

Na petkovi uvodni tekmi skupinskega dela so Slovenke premagale Črnogorke kar z 28:18, z disciplinirano obrambo in učinkovitim napadom tekmicam niso pustile dihati. A v 2. krogu proti olimpijskim prvakinjam iz Tokia in dvakratnim svetovnim prvakinjam iz leta 2003 in 2017 ter evropskim prvakinjam iz leta 2018 je prišla hladna prha za Slovenke.

Lani na EP-ju poraz za 10 golov

Francozinje (v ekipi sta tudi dve igralki Krima – Allison Pineau in Oceane Sercien Ugolin) so prve favoritinje letošnjega SP-ja, svojo moč pa so potrdile že na prvi tekmi, na kateri so Angolke premagale s 30:20. Podobno nemočne so bile Slovenke lani na evropskem prvenstvu v Herningu, kjer je Francija zmagala s 27:17. Veliko lepši je spomin na svetovno prvenstvo 2017, ko je Slovenija Francijo v predtekmovanju premagala s 24:23.


25. SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU (Ž)

ŠPANIJA 2021

SKUPINA A, Granollers, 2. krog:

SLOVENIJA – FRANCIJA 18:29 (8:13)

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 1, Omoregie, Žabjek, Stanko 1, Ljepoja 1, Zulić 1, Varagić 6 (1), Svetik, Beganović 1, Mrmolja 1, Gomilar-Zickero 2, Kramar 4.

Francija: Glauser, Darleux, Nocandy 1, Toublanc 1, Valentini 3, Pineau 2 (2), Lassource 3, Zaadi Deuna 4 (1), Niakate, Sercien Ugolin 1, Flippes 2, Horaček 1, Edwige 2, Foppa 1, Nze Minko 6, Granier 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Francija 5 (3).
Izključitve: Slovenija 10, Francija 6 minut.
Rdeči karton: /.


Ob 20.30:
ČRNA GORA – ANGOLA

3. krog, torek ob 18.00:
ANGOLA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 20.30:
FRANCIJA – ČRNA GORA

Vrstni red: Francija 4, Slovenija 2, Angola in Črna Gora 0.