in

“Red je red, zlati red je pa še veliko več”

Kot prvemu Slovencu je Primožu Rogliču uspelo nositi rumeno majico na Dirki po Franciji, je prvi Slovenec, ki je osvojil tritedensko dirko, je prvi Slovenec z zmago na enem od petih kolesarskih spomenikov in je prvi slovenski kolesar z zlato olimpijsko medaljo. Foto: BoBo

Primož Roglič iz Kisovca pri Hrastniku je s svojo športno zgodbo in osebnostjo osvojil slovenska srca ter postal junak slovenskega kolesarstva. S spremljanjem njegovih nastopov na letošnji in lanski dirki po Franciji ter letošnji dirki po Španiji smo spoznali nepredvidljivost kolesarskih dirk in hkrati začutili, kako zelo ga imamo radi,” so zapisali v izjavi urada predsednika države.

Predstavlja zgodbo uresničenih želja, ki so posledica trdega dela in osredotočenosti. Zanj je šport odlična popotnica za življenje in ena najlepših iger, kar jih pozna svet. Nikoli ne neha biti skromen. Z nami deli svoje občutke, priznava razočaranja, pa vendar ohranja vero, da bo bolje, da ni vse končano. Daje nam občutek človečnosti in hkrati nadzemeljske veličine. S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara,” so še dodali.

Za kratko se je kolesarski as pred operacijo ramena, ki ga je čakala po 12. uri, ustavil pred zbranimi novinarji in govoril o ponosu, ki ga čuti kot prejemnik odlikovanja.

Čutim veselje, srečo, ponos. V bistvu v trenutkih, v katerih živimo zdaj, tudi jaz, ko se mi toliko stvari zgodi, včasih izgubim osredotočenost in se sprašujem, zakaj pride do tega. Potem pa se s takšnim vpisom sprašujem, ‘ali sem to res jaz’. Neverjetno, sem izjemno ponosen. Kot sem že dejal na odru, red je red, zlati red je pa še veliko več. Če sem ga prejel za navdih … Vsak od nas je nek navdih in to nas eden drugega rine naprej,” je dejal Roglič.

V karieri je v desetih sezonah dirkanja zbral 65 zmag. Največje med njimi so tri skupne zmage na Dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), zmaga na prestižnem spomeniku Liege-Bastogne-Liege (2020), olimpijsko zlato v vožnji na čas (2021), srebro v kronometru na svetovnem prvenstvu (2017) ter številne zmage na pomembnih večdnevnih preizkušnjah.

To sezono Rogliču na tritedenskih dirkah ni šlo po načrtih. Grd padec v peti etapi ga je stal boja za skupno zmago na Dirki po Franciji, kasneje pa je po padcu z drugega mesta v skupnem seštevku moral končati še špansko pentljo.

“Lačen sem in žejen,” je pred odhodom iz predsedniške palače pred operacijo dejal že nekaj časa tešč Roglič. Na slovesnosti so ga spremljali vsi bližnji ter visoki športni funkcionarji in drugi.