in

Razmere so “skrajno napete”: prostih le še 12 intenzivnih postelj

Razmere v slovenskih bolnišnicah so “skrajno napete”, je v pogovoru za N1 povedal koordinator za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo Robert Carotta. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi že več kot tisoč ljudi, trenutno je na intenzivnih oddelkih prostih le še 12 postelj.

Slovenija v zadnjih tednih zaznava velik porast okužb s koronavirusom, kar se odraža tudi v zasedenosti bolnišničnih postelj. Kot je za N1 povedal koordinator za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo Robert Carotta, so razmere “skrajno napete”.

testiranje na okužbo s covidom-19

Po zadnjih podatkih je prostih še 12 postelj na intenzivnih oddelkih. Na navadnih oddelkih je zasedenih 779 postelj, skupaj z zasedenimi posteljami na intenzivnih oddelkih pa to pomeni, da se trenutno v bolnišnicah po državi s covidom-19 zdravi že več kot tisoč ljudi.

Kot je povedal Carotta, imajo ob 11. uri sestanek, na katerem bodo danes ali jutri odprli maksimalne kapacitete. To pomeni, da bo za zdravljenje covidnih bolnikov na voljo 1.200 bolnišničnih postelj, od tega 289 na oddelkih za intenzivno zdravljenje. V UKC Ljubljana že danes odpirajo nov covidni oddelek, ki bo v bolnišnici Petra Držaja.

Slovenija je že pred časom začela pogovore tudi z nekaterimi sosednjimi državami, ki bi lahko, če naš zdravstveni sistem ne bi več zmogel, sprejela naše bolnike. Na vprašanje, kako daleč so ti pogovori, je Carotta dejal, da je problem v tem, da imajo tudi v Italiji in Avstriji kar nekaj covida-19 in je tudi njihov zdravstveni sistem obremenjen z domačimi pacienti. “Ne moremo preveč računati na pomoč tujine. Na žalost je to tako. To je moj realni pogled,” je dodal.

Robert Carotta
Foto : N1

Dva možna scenarija za pomoč iz tujine

Slovenija se je z Brusljem dogovarjala o dveh scenarijih: da nam posodijo osebje – kar je najboljša možnost, po drugem pa bi naše bolnike vozili v obmejne bolnišnice. So pa ti transporti vedno težavni, saj gre za težko bolne paciente, je dodal Carotta. Pogovori sicer potekajo, ne ve pa, kaj se bo iz tega razvilo.

V Sloveniji so v nedeljo potrdili 1.815 novih okužb. Opravili so 3.415 PCR-testov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih več kot 53 odstotkov.