in

Prva tekma osmine finala: Nizozemska – ZDA (s Pulisicem v postavi)

V živo
12-03 (1/8) 1A-2B( id: 3370550), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-03 (1/8) 1A-2B( id: 3370550), Postave

Na prvi tekmi izločilnih bojev na 22. svetovnem prvenstvu v nogometu se bosta za četrtfinale udarili reprezentanci Nizozemske in Združenih držav Amerike. To je njun šesti medsebojni obračun, uspešnejši so tulipani, ki so zmagali štirikrat, zadnje srečanje pa so 5. junija 2015 dobili Američani. Ti so kar nekoliko presenetljivo v Amsterdamu slavili zmago s 4:3, potem ko so se med strelce vpisali Gyasi Zardes, John Brooks, Danny Williams in Bobby Wood, ki je v 90. minuti preprečil remi.

Če odštejemo izvajanje 11-metrovk je Louis van Gaal na svetovnih prvenstvih kot selektor neporažen že 10 tekem. Ob domačih kritikah je nizozemskim novinarjem svetoval, naj raje odletijo domov, če je nogomet “oranžnih” tako grozno dolgočasen. “Prvi cilj je napredovanje,” ne skriva pragmatičnosti sloviti trener Nizozemske. Foto: Reuters Foto: Reuters

Nepremagljivi za Neevropejce

A igranje na svetovnem prvenstvu je nekaj povsem drugega. Nizozemci na zadnjih 19 tekmah prvenstva proti neevropskim ekipam po rednem delu srečanja ne poznajo poraza, zadnjega so utrpeli na SP-ju leta 1994, ko so jih v četrtfinalu izločili Brazilci (3:2). Res pa je, da so jih Brazilci po izvajanju 11-metrovk izločili v Franciji leta 1998, Argentinci pa v Braziliji leta 2014.

Američani s težavo zadevajo (2 gola), a zato imajo trdno obrambo, ki je prejela zgolj en gol in še tega z bele točke. Foto: Reuters

Američani s težavo zadevajo (2 gola), a zato imajo trdno obrambo, ki je prejela zgolj en gol in še tega z bele točke. Foto: Reuters

Prvi zvezdi: Gakpo – Pulisic

Letos v oranžnem dresu blesti Cody Gakpo, ki je prvi zadetek svoje reprezentance dosegel prav na vseh tekmah skupinskega dela. Na drugi strani pri Američanih najbolj izstopa Christian Pulisic, ki je bil na zadnjih devetih tekmah za ameriško reprezentanco v vseh tekmovanjih udeležen pri šestih zadetkih (4 goli in 2 podaji).

Ferreira le dočakal priložnost

A Pulisic se je ob zmagovitem golu proti Iranu poškodoval, vendar pričakovano začenja tekmo z Nizozemsko. Zaradi težav z gležnjem zadnje tekme ni dokončal tudi vplivni Josh Sargent. Namesto njega je prvi postavi Jesus Ferreira, ki v skupini ni zaigral niti za minuto, kar je razburjalo navijače, saj napadalec Dallasa velja za pravega plenilca pred nasprotnikovim golom.

Nizozemci, trikratni poraženci velikih finalov, so nazadnje v četrtfinalu igrali v Braziliji 2014. Američani so bili zgolj enkrat med najboljšo osmerico, in to prav na prvem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1930, ko so osvojili celo tretje mesto. V moderni dobi so ZDA v štirih tekmah osmine finala napredovale zgolj enkrat – na SP-ju 2002.

Sorodna novica
Bodi režiser!