in

Provokacija švicarskega kapetana politično motivirana?

Granit Xhaka trdi, da je imel pri majici z napisom Jashari v mislih reprezentančnega kolega Ardona Jasharija in ne kosovskega narodnega junaka Adema Jasharijane. Xhaka je že na SP-ju leta 2018 poskrbel za manjši škandal, takrat “v družbi” s Shaqirijem (oba sta kosovskega rodu). Ob zadetku na tekmi med Švico in Srbijo je trojica z dlanmi imitirala orla, simbol, ki je na albanski zastavi. Odnesli so jo le s finančno kaznijo. Foto: Reuters

Sorodna novica
Freuler poslal Švico v osmino finala, Srbijo pa na letalo za Beograd

Nekateri so imeli Srbijo za ekipo, ki bi lahko presenetila, toda končalo se je klavrno, z zadnjim mestom v skupini G in eno osvojeno točko. V predtekmovanju jo je najprej premagala Brazilija, sledil je remi s Kamerunom, včeraj pa poraz s Švico z 2:3. Lepa in predvsem razburljiva tekma za konec predtekmovanja! Srbiji je v prvem polčasu uspel preobrat za vodstvo z 2:1, a še pred odmorom je Švica izenačila in z izjemno akcijo (morda celo najlepšo predtekmovanja) in golom Rema Freulerja odločila dvoboj v svoj prid.

Dragan Stojković: kot nogometaš je bil sijajen, kot selektor za zdaj še ni prepričal. Foto: Reuters

Dragan Stojković: kot nogometaš je bil sijajen, kot selektor za zdaj še ni prepričal. Foto: Reuters

Stojković ne razmišlja o odstopu
Ne vem, kaj se je zgodilo, ne poznam odgovora. Švica je zasluženo zmagala. Poskušali smo vse, da se vrnemo, fantje so se borili, a to ni bilo dovolj. Za to so tudi upravičeni vzroki, saj smo imeli številne težave s poškodbami in s slabšo telesno pripravljenostjo,” je na novinarski konferenci, na katero je zamudil pol ure, povedal srbski selektor Dragan Stojković. Medtem ko srbski mediji zahtevajo njegov odstop, za Stojkovića ni dileme, da bo ostal na klopi orlov: “Seveda. Marca začnemo kvalifikacije za EP 2024, upam le, da bodo igralci zdravi in v najboljši formi. Nekaterim moram dati kapo dol. A želje so eno, realnost pa nekaj drugega. Nisem razočaran, smo pa res imeli težave v obrambi, kar bo treba analizirati.”

Srbom je po provokaciji Xhake prekipelo, sodnik je komaj miril strasti. Foto: Reuters

Srbom je po provokaciji Xhake prekipelo, sodnik je komaj miril strasti. Foto: Reuters

Srbija je na treh tekmah prejela osem golov in enotna ocena je, da si napredovanja že zaradi tega ni zaslužila. Le Kostarika je bila v predtekmovanju slabša v obrambi. Napad je bil včeraj v prvem polčasu učinkovit, Stojkovićeva odločitev, da od prve minute skupaj začneta Aleksander Mitrović in Dušan Vlahović, je bila pravilna. A kaj, ko so si Pavlović, Veljković in Milenković v zadnji vrsti privoščili toliko napak …

“Piksi” je komentiral tudi zmago Kameruna nad Brazilijo: “Bog ne daj, da bi zmagali, a ne bi napredovali. Nisem mogel verjeti. To prvenstvo je res nepredvidljivo, poglejte, kdo vse je izpadel: Belgija, Danska, Urugvaj, Nemčija.”

Sorodna novica
Švica je obratna Belgija

Xhaka razvnel strasti
Srbi na koncu, ko je bilo jasno, da ni imajo več moči za preobrat, niso znali obvladovati čustev, dodatno jih je razburil švicarski kapetan (kosovskega rodu) Granit Xhaka, ki je odigral odlično tekmo. A na koncu ga je zaneslo predaleč, po dialogu s srbsko klopjo (začinjeno s sočnim besednjakom) je v trenutku, ko se je prijel za mednožje (gesto je namenil rezervnemu vratarju Predragu Rajkoviću) še bolj razvnel strasti.

Xhaka je rezervnemu vratarju Predragu Rajkoviću (pred dnevi je razburjal škandal, da naj bi imel reprezentančni kolega Dušan Vlahović razmerje z njegovo ženo) namenil neprimerno gesto. Foto: zajem zaslona

Xhaka je rezervnemu vratarju Predragu Rajkoviću (pred dnevi je razburjal škandal, da naj bi imel reprezentančni kolega Dušan Vlahović razmerje z njegovo ženo) namenil neprimerno gesto. Foto: zajem zaslona

Zelo sporna je tudi majica, ki jo je nosil pod dresom in jo pokazal ob proslavljanju zmege. Na njej je pisalo Jashari. Ko so ga po tekmi vprašali, kaj je želel s tem sporočiti, je odvrnil, da gre le za reprezentančnega kolega Ardona Jasharija: “Nobenega političnega ozadja ni. Ardon je del švicarske reprezentance, veliko se družimo. Obljubil sem mu, da bom pokazal majico, če zmagamo.”

Seveda se je težko znebiti vtisa, da je imel Xhaka bolj kot Ardona Jasharija v mislih kosovskega narodnega junaka Adema Jasharija (1955-1988), ustanovitelja osvobodilne vojske Kosova, po katerem se imenuje tudi letališče v Prištini.

Ker je bila provokacija zelo verjetno politično motivirana, bi lahko Xhaka spet dobil kakšno kazen, podobno kot na SP-ju v Rusiji, ko je s Shaqirijem in Lichtsteinerjem ob zadetku (tudi na tekmi proti Srbiji) z dlanmi imitiral orla.

Vrhunci tekme Srbija – Švica