in

Prostih le še devet covidnih intenzivnih postelj

V državi je prostih le še devet covidh intenzivnih postelj. Ministrstvo za zdravje in direktorji covidnih bolnišnic bodo zvečer na sestanku iskali rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je za STA povedal, da je v državi prostih še devet covidnih intenzivnih postelj. Z direktorji covidnih bolnišnic bodo zato na večernem sestanku iskali rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet. “Poteka daleč največja mobilizacija v zdravstvu,” ob tem poudarja Vindišar.

cepljenje

Po Vindišarjevih besedah trenutni načrti covidnih bolnišnic obsegajo 290 intenzivnih in nekaj manj kot 1100 navadnih postelj. Z direktorji vseh 15 covidnih bolnišnic se sestajajo vsakodnevno. Bolnišnice bodo morale zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov kapacitete nekoliko povečati še pred začetkom novega tedna, čeprav so upali, da bo 234 intenzivnih postelj dovolj do ponedeljka zjutraj, je povedal Vindišar.

Pomanjkanje kadra: na pomoč tudi vojska in upokojeni zdravstveni delavci

Glavna ovira niso postelje, niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, opominja Vindišar. Kot pojasnjuje, so se na poziv ministra za zdravje Janeza Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Prav tako so pomoč obljubili v civilni zaščiti in Rdečem križu. Na ministrstvu so aktivirali zavode za zaposlovanje, upokojene zdravstvene delavce in prostovoljce. “Prav vsak, ki je pripravljen, je dobrodošel. Vsak par rok, ki je pripravljen pomagati v slovenskih bolnišnicah, pride še kako prav,” je pozval Vindišar.

Na petkovi dopisni seji je vlada za pomoč covidnim bolnišnicam aktivirala tudi Slovensko vojsko (SV). Vindišar je pojasnil, da bo vojska bolnišnicam na pomoč priskočila v ponedeljek. Po njegovih besedah bo vojska v bolnišnice poslala štiri ekipe s tremi do petimi osebami.

“Vsekakor bodo dobrodošli, a mi potrebujemo desetine, stotine ljudi, da pomagajo v teh trenutkih, kajti kapacitete za covidne paciente se bodo morale še povečevati,” opozarja Vindišar.

Vindišar: Čas je, da se zategnejo vse zavore

Milan Krek

Opominja, da je bilo v Sloveniji pred epidemijo skupaj 230 intenzivnih postelj, ki so bile na voljo bolnikom v primerih možganskih kapi, poškodb, težkih operacij, srčnih zastojev in drugih dogodkih. Danes pa so vse te postelje namenjene zdravljenju covida-19.

Institut Jožef Stefan (IJS) je v svoji najnovejši napovedi v petek ocenil, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov “predvidoma dosegla vrh četrtega vala”. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS.

Ob tem je Vindišar poudaril, da nekoliko manj pesimistična napoved nikakor ni razlog za proslavljanje. “Jaz bom zelo vesel, če bomo lahko proslavljali novo leto. 13. novembra pa smo v situaciji, ko imamo na intenzivnih posteljah 225 bolnikov,” je poudaril in opomnil, da imajo nižje dnevne številke novo okuženih na bolnišnice vpliv šele po 14 dneh.

“Ta trenutek je čas, da se zategnejo vse zavore, ki se lahko, da ljudje dosledno upoštevajo vsa pravila,” poziva Vindišar. Vsak dodatno okuženi namreč predstavlja potencialnega bolnika na intenzivni postelji.

Po besedah Vindišarja pomoč respiratorja sicer trenutno potrebuje 150 bolnikov, 34 pa jih je na t.i. neinvazivni ventilaciji, “ki je običajno stopnja pred respiratorjem”. Zato Vindišar vse ljudi poziva k spoštovanju ukrepov, saj je zdravstveni sistem izjemno obremenjen.

V petek so ob 9205 PCR-testih potrdili 3666 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 981 covidnih bolnikov ali 27 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 225, kar je največ od začetka epidemije marca lani. Umrlo je 20 covidnih bolnikov.