in

Premalo dobrih kandidatov za vodenje Luke Koper

Po tem, ko je predsedniku uprave Luke Koper Dimitriju Zadelu in njegovi ekipi sredi novembra prenehal mandat, naj bi nadzorni svet danes ponovno razpravljal o kandidatih za prazni mesti predsednika in enega člana uprave. A prvi nadzornik Luke Franci Matoz je za Delo dejal, da tudi danes ne pričakuje, da se bodo že dokončno odločili.

Tik pred odhodom uprave Dimitrija Zadela sredi novembra je nadzorni svet pod vodstvom Francija Matoza za člana uprave imenoval Roberta Rožaca, odločanje o predsedniku in še enem članu uprave pa so prestavili. Že takrat so imeli seznam kandidatov za preostali prazni mesti, o katerih pa se do danes niso odločili.

Najresnejši kandidat za vodenje Luke naj bi bil Boštjan Napast, ki je do septembra vodil Geoplin, po poteku mandata pa ni dobil novega. A Napast naj bi imel podporo NSi, ne pa tudi SDS.

Mate Rimac

Slabši pogoji

Nadzorniki bodo o tej temi znova razpravljali danes, a Matoz ne pričakuje, da se bodo danes že dokončno odločili. “Mislil sem, da bo več dobrih kandidatov,” je povedal v včerajšnjem intervjuju za Delo. Dejal je, da so imeli več kot 40 kandidatov, imenovanje nove uprave pa traja nekoliko dlje tudi zato, ker bo pogoj za sklenitev pogodbe možnost odpoklica brez razloga in trimesečna odpravnina.

Je uprava operativna?

Po mnenju nekaterih je uprava Luke trenutno neoperativna. Kot smo poročali, je po statutu Luke predsednik uprave nujen člen v vseh kombinacijah za zastopanje podjetja navzven, torej za podpisovanje vseh poslov s tretjimi osebami.

Matozevi nadzorniki so sicer članu uprave Rožacu podelili pooblastilo, da vrši dolžnosti predsednika uprave, s čimer po mnenju Luke skupaj z delavskim članom uprave Vojkom Rotarjem zagotavlja operativno upravo.

A da rešitev ni ustrezna, menijo tudi v Slovenskem državnem holdingu. “Glede na to, da je družba o tem obveščena, pričakujemo, da se zadeva rešuje prednostno in da bo situacija z zastopniki nemudoma rešena,” so nam sporočili pred tednom dni.