in

Prekinjena tekma, ker se je zgrudil igralec Buffala

Šokirani igralci Buffala in Cincinattija medtem ko so zdravniki oživljali branilca Damarja Hamlina. Po poročanju ESPN-a je 24-letnik zapustil stadion s šibkim pulzom, dihal pa je s pomočjo aparatov. Foto: Reuters

V prvi četrtini ponedeljkove tekme v Ligi NFL med dvema izmed najboljših ekipe sezone je prišlo do trka med sprejemalcem Bengalsov Teejem Higginsov in branilcem Billsov Damarjem Hamlinom. Na pogled Higginsov nalet z ramo v prsta Hamlina ni bil izstopajoče grob. Hamlin je med akcijo z rokami objel Higginsova ramena in čelado ter ga povlekel na tla.

Ko je Hamlin vstal, je delovalo kot, da si z desno roko popravlja čelado, a tri sekunde zatem se je zgrudil in padel vznak na tla, kjer je nepremično obležal. Ura je bila 20.55 po lokalnem času Igralci obeh ekip so takoj zahtevali zdravniško pomoč. Čez štiri minute je na zelenico zapeljal rešilec. Po četrturnem oživljanju na igrišču so nesrečnega Hamlina z rešilnim vozilom odpejali v klinični centrer univerze v Cincinnattiju.

Med zdravniškim posredovanjem so številni šokirani igralci planili v jok, nasprotniki so tolažili drug drugega, nekateri so se zatekli k molitvi. Na razprodanem Paycor Stadiumu s prek 65 tisoč gledalci je legla oglušujoča tišina.

Po enourni prekinitvi in potem, ko so sodniki že naročili igralcem obeh moštev, da začnejo 5-minutno ogrevanje pred nadaljevanjem tekme, sta oba glavna trenerja in igralci obeh moštev prek igralskega sindikata le dosegli, da se tekma zaradi tragedije le prekine in odpove.

NFL zanika, da naj bi želeli nadaljevati s tekmo

V nočnem konferenčnem klicu je Troy Vincent, nekdanji izvrstni nogometaš, zdaj pa izvršni podpredsednik nogometnih operacij v Ligi NFL, zanikal, da naj bi sodniki izdali navodilo za ogrevanje in nadaljevanje tekme. “Nikoli ni nam prišlo niti na misel, da bi sploh govorili o ogrevanju in nadaljevanju tekme. To je smešno in neobčutljivo,” je Vincent odločno zanikal sicer poročanje več prisotnih novinarjev in tudi komentatorjev ESPN-a, ki tradicionalno prenaša izjemno priljubljen in gledan Monday Football Night.

Derbi dveh vodilnih ekip AFC-ja

Prekinjena tekma, o usodi katere se mora vodstvo tekmovanja še izreči, ima pomembno vlogo pri razporeditvi ekip v bližajoči končnici. Buffalo Bills so z razmerjem zmag in porazov 12-3 vodilna tekipa AFC Vzhoda, medtem ko so Cincinnati Bengals z izkupičkom 11-4 prvi v skupini ACF Sever. V trenutku Hamlinove nesreče so domači Bengals vodili s 7:3. Na konferenčni lestvici AFC-ja so Billsi drugi, Bengalsi pa tretji.

V čakanju na uradne informacije

Tako Billsi kot bolnišnica, v kateri je Hamlin, naj bi prvo uradno izjavo o zdravstvenem stanju igralca podali v torek.

“NFLPA in celotna naša skupnost moli za Damarja Hamlina,” je zapisal sindikat NFLPA v izjavi za javnost in poudaril: “Bili smo v stiku z igralci Billsov in Bengalsov ter z NFL-jem. V tem trenutku je edina pomembna stvar le Damarjevo zdravje in dobro počutje.”

“Hamlin je prejel takojšnjo zdravniško pomoč na igrišču s strani ekipe in neodvisnega medicinskega osebja ter lokalnih reševalcev, nato so ga prepeljali v lokalno bolnišnico, kjer je v kritičnem stanju,” je zapisala liga NFL in dodala: “Naše misli so pri Damarju in Buffalo Billsih. Več informacij bomo zagotovili, ko bodo na voljo. NFL je v stalni komunikaciji z NFLPA, ki se strinja s preložitvijo tekme.”