in

Predstavniki Googla v Sloveniji. O čem so govorili z vlado?

Predsednik vlade Janez Janša in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič sta se srečala s predstavniki družbe Google, s katerimi sta spregovorila o dosežkih predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju digitalne preobrazbe. Podpisali so tudi memorandum o sodelovanju službe za digitalno preobrazbo z Googlom.

Samo Bevk

Memorandum predstavlja temeljni dokument za izvedbo investicij družbe Google v slovenska znanja in rešitve na področju digitalne preobrazbe, socialnega podjetništva in umetne inteligence.

“Danes je zgodovinski dan za digitalno preobrazbo Slovenije. S podpisom sporazuma in investicijo podjetja Google uresničujemo vizijo Slovenije, ki je napredna, moderna in odprta v svet,” je po podpisu povedal minister Andrijanič.

Dodal je, da današnji dogodek predstavlja tudi pomemben mejnik v kratkem obdobju službe vlade za digitalno preobrazbo. “Ponosen sem, da je z letošnjim letom digitalizacija Slovenije dobila nov zagon,” je še povedal.

Slovenija nad evropskim povprečjem

Da je smer prava, po besedah ministra dokazuje tudi letošnja uvrstitev Slovenije na lestvici digitalne družbe in gospodarstva. “V enem letu smo pridobili tri mesta, kar nas prvič uvršča nad povprečje EU. Prehiteli smo tudi Francijo, Italijo in Portugalsko,” je povedal.

Google
Foto : Charles Platiau/File Photo/REUTERS

Katere novosti lahko pričakujemo v kratkem

Andrijanič je napovedal, da bomo v Sloveniji v kratkem začeli projekt virtualnega okenca, s katerim bodo lahko državljani reševali vrsto upravnih zadev prek varne avdio-video povezave. Prav tako bo mogoče preko avdio-video povezave odpreti tudi nove bančne in kripto račune. Naslednje leto bo zaživela tudi e-osebna izkaznica.

“Digitalna vključenost celotne družbe je naša prioriteta. Naslednje leto bomo začeli projekt digitalni bon, ki bo največji program e-opismenjevanja v slovenski zgodovini,” je povedal minister. V naslednjem letu bo mladim omogočen tudi brezplačen dostop do tečajev robotike, programiranja, umetne inteligence in podjetništva.

Slovenija bo v Silicijevi dolini odprla tehnološko veleposlaništvo

Za leto 2022 je minister napovedal odprtje tehnološkega veleposlaništva v Silicijevi dolini ter ustanovitev mednarodnega inštituta za uporabno umetno inteligenco, ki ga snujejo v partnerstvu z Institutom Jožef Stefan.

“Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope”

“Predsedovanje Slovenije Svetu EU je bilo izjemno uspešno. Uspelo nam je doseči skorajda nemogoče. Imamo politični dogovor o aktu o digitalnih storitvah in digitalnih trgih. Dosegli smo pomemben preboj na področju akta o umetni inteligenci. Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope. Današnji podpis sporazuma z Googlom pomeni, da bodo še letos investirali 2,5 milijona evrov v slovensko znanje na področju umetne inteligence in razvoj socialnega podjetništva,” je še povedal minister.