in

Predsedovanje Svetu EU-ja je za pol leta prevzela Švedska

Švedski premier Ulf Kristersson. Foto: Reuters

Varnost je zaradi vojne v Ukrajini glavno prednostno območje, ki ga izpostavlja Stockholm, kjer si bodo prizadevali za ohranjanje enotnosti EU pri podpori Ukrajini, okrepitev gospodarske, humanitarne in vojaške pomoči tej državi, zbiranje sredstev za njeno obnovo ter zagotavljanje odgovornosti za zločine v Ukrajini.

Poseben pomen bodo pripisali tudi krepitvi globalne konkurenčnosti EU, ki je po mnenju švedskega predsednika vlade Ulfa Kristerssona ključna za prihodnost unije na področju gospodarstva.

Tretja prednostna naloga je zeleni prehod. Kristersson je pri tem napovedal, da si bo njegova vlada prizadevala, da bi do konca predsedovanja zaključili pogajanja o svežnju okoljskih ukrepov Pripravljeni na 55, pri katerih je češko predsedstvo doseglo pomemben napredek.

Zadnje prednostno področje švedskega predsedovanja pa je vladavina prava, kjer si bo predsedstvo prizadevalo za nadaljevanje postopkov v skladu s 7. členom pogodbe o EU, ki potekata proti Madžarski in Poljski. Obenem je premier še poudaril pomen spoštovanja vladavine prava za izplačilo evropskih sredstev.

Švedska opozicija pri tem opozarja na problematičnost sodelovanja švedske vlade s skrajno desnimi Švedskimi demokrati, ki so nasprotovali zamrznitvi sredstev Madžarski. Ta stranka, ki vladajoči koaliciji zagotavlja podporo v parlamentu, prav tako ne priznava podnebnih sprememb, kar bi lahko vplivalo tudi na razprave o zelenem prehodu na ravni EU, še menijo v opoziciji.

Hkrati bo Šveska poudarjala pomen enotnosti doma in v EU-ju.