in

Ponekod so danes hitre teste še zaračunavali

Po tem ko je vlada v petek pozno zvečer predstavila nove ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju delil grafiko, ki navaja, da bodo po spremembi odloka hitri testi in testi za samotestiranje znova brezplačni. Odlok je pričel veljati danes, kljub temu pa so nekateri izvajalci testiranja hitre teste še vedno zaračunavali. Na ministrstvu za zdravje nam medtem po več urah preverjanja še niso potrdili, da odlok res uvaja brezplačno testiranje.

Vlada je v petek pozno zvečer predstavila nove ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki so (v večini) začeli veljati z današnjim dnem. Dva dni kasneje je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju delil grafiko, ki navaja, da bodo po spremembi hitri testi in testi za samotestiranje znova brezplačni.

V mnogih zdravstvenih ustanovah so danes tako začeli brezplačno testirati s hitrimi testi. Da je pri njih hitro testiranje za vse od danes naprej zaradi spremembe odloka ponovno brezplačno, so za N1 potrdili v Zdravstvenem domu Ljubljana, pa tudi v Zdravstvenem zavodu Zdravje, ki izvaja testiranje na več lokacijah. “Testiranje na lokacijah množičnega testiranja je za vse, ki izpolnjujejo pogoje, brezplačno. Samoplačniško testiranje je še vedno možno, a zgolj za naročene osebe. Cena samoplačniškega testiranja se ni spremenila,” so sporočili za N1 in dodali, da jim bo država glede na odlok krila stroške hitrega testa v vrednosti 7 evrov.

Niso prejeli drugačnih navodil

Več izvajalcev hitrega testiranja pa je svoje storitve še vedno zaračunavalo. Na enem izmed mest za testiranje v prestolnici so nam povedali, da niso prejeli navodil, da morajo karkoli početi drugače, da pa jih danes mnogi sprašujejo, ali je testiranje brezplačno. “Tudi v našem elektronskem sistemu je vse enako, kot je bilo prejšnji teden,” nam je zaupala izvajalka testiranja v Ljubljani, kjer je moral posameznik še danes zjutraj za test odšteti 10 evrov. Na spletu smo zasledili, da testiranje danes ni bilo brezplačno tudi na več lokacijah v Kranju.

Pristojno ministrstvo za zdravje, na katero smo dopoldan naslovili novinarska vprašanja, ali je testiranje s hitrimi testi brezplačno za splošno populacijo in ali bo država stroške testiranja krila tako javnim kot zasebnim izvajalcem, je več ur ugotavljalo, ali je naše tolmačenje odloka ustrezno. Pojasnil še nismo dobili.

Kaj piše v odloku?

Drugi odstavek 10. člena odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 navaja, da se sredstva za testiranje s testi HAG in testi HAG za samotestiranje zagotavljajo iz proračuna za osebe iz prvega in drugega odstavka 3. člena istega odloka. Omenjena odstavka 3. člena odloka navajata, da morajo pogoj PCT (z nekaj izjemami) izpolnjevati:

– vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost za čas opravljanja dela, razen v primeru dela od doma,

– vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Republiki Sloveniji iz prejšnjega odstavka, uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur,

– uporabniki storitev bolnišnic in drugih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, ki izvajajo nastanitev, ter uporabniki storitev izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, v primeru epidemiološke raziskave in presejalnega testiranja v času nastanitve.

Glede na omenjeni odlok in uredbo o določitvi najvišjih cen zdravstvenih storitev hitrega antigenskega testiranja in hitrih antigenskih testov za samotestiranje država izvajalcem testiranja krije stroške HAG testiranja v najvišji vrednosti 7 evrov na storitev, stroške HAG testov za samotestiranje pa v vrednosti 2,5 evra na test.