in

Pogrebni sprevod s krsto po Santosu

Peléjeva krsta je zapustila Santosov stadion na odprtem gasilskem kombiniranem vozilu, sprevod po mestu bo šel mimo materine hiše in se bo sklenil pri pokopališkem bloku, kjer bo počival “O Rei” Foto: Reuters

Nekaj po 10. uri se je v Santosu začel pogrebni sprevod, ki je s stadiona krenil po mestu.

Po koncu 24-urne slovesnosti bo sprevod s Pelejevo krsto šel tudi skozi sosesko, kjer še vedno živi njegova mati Celeste. Stoletnica sicer trpi zaradi demence, zaradi česar ji svojci niso povedali novice o smrti njenega sina. “Se pogovarjava, a ona ne prepoznava položaja in stvari. Živi v svojem svetu,” je pojasnila njena hčerka in Peléjeva sestra Maria Lucia.

Izpred materine hiše se bo procesija nadaljevala po obmorskem mestu vse do pokopališkega stolpa Memorial Necropole Ecumenica, kjer bodo Pelejevo zlato krsto namestili v deveto nadstropje pokopališča, ki je zgrajeno, kot so bloki, in gre za najvišje vertikalno pokopališče na svetu.

Zadnje počivališče v 9. nadstropju je še zadnje Peléjevo posvetilo njegovemu vzorniku in nogometnemu učitelju – očetu. Dondinho je bil osrednji napadalec, ki je vso kariero nosil številko devet. Z omenjenega pokopališča je sicer tudi neposredni pogled na Santosov stadion, kjer je igral kar 18 let in z njim osvojil vse mogoče klubske lovorike.

Prva predsednikova dolžnost – priklon kralju

Trikratnega svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970 je na stadionu Santosa počastil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Lula, ki je v nedeljo pred kongresom prisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije, je navsezgodaj zjutraj odpotoval v Santos, kjer se je na stadionu istoimenskega kluba poklonil Peléju še pred koncem 24-urne počastitve spomina na legendarnega nogometaša.

Stadion Santos je gostil 24-urno bedenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters

Stadion Santos je gostil 24-urno bedenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters

Po treh dneh žalovanja so imeli Brazilci v torek dopoldne še zadnjo možnost, da se na Santosovem stadionu priklonijo nogometnemu kralju, ki je v četrtek po dolgotrajnem boju z rakom umrl pri starosti 82 let. O Rei (kralj) je Pelejev vzdevek, ki so mu ga nadeli zaradi njegovega revolucionarnega pomena za nogomet, primerljivega z ikono Elvisa Presleyja v svetu zabavne glasbe.

Fifa predlaga poimenovanje stadionov po vsem svetu

Ob množici ljudi se je okoli sredine igrišča na stadionu Pelejevega matičnega in edinega brazilskega kluba Santos, kjer stoji njegova črna krsta, sprehodilo in kralju poklonilo na tisoče nogometašev in funkcionarjev. Med njimi je bil tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino.

“Pelé je večen, je ikona nogometa,” je Infantino v ponedeljek sporočil zbranim predstavnikom medijev. V pogovoru z mediji pred stadionom Santosa je Infantino napovedal, da bo vsako izmed držav po svetu prvi mož Fife prosil, da enega od stadionov preimenujejo v Pelejevo čast.

V Braziliji se začenja pogrebna slovesnost po smrti Peléja

Pogreb v družinskem krogu

Pelejevo krsto so v ponedeljek zjutraj na stadion odnesli pod patronatom njegovega sina Edinha. Vdova pokojne nogometne ikone, Marcia Cibele Aoki, njegova tretja žena, s katero se je poročil leta 2016, je jokala pred njegovo odprto krsto, ko se je dotaknila njegove glave. V krsto mu je položila tudi rožni venec.

Skrinjica je bila prekrita z zastavama Santosa in Brazilije ter obdana z belimi rožami, vključno s šopki, ki so jih tja poslali brazilski zvezdnik Neymar in vsi največji klubi na svetu. Pogreb bo potekal v ožjem družinskem krogu.