in

Pogajalcem v Glasgowu se izteka čas, pred njimi pa še veliko dela

V Glasgowu naj bi se iztekla podnebna konferenca, na kateri delegati skoraj 200 držav iščejo rešitve, s katerimi bi segrevanje Zemlje ohranili v okvirih pariškega sporazuma in dvig temperature omejili na 1,5 do dve stopinji Celzija. Številna vprašanja še ostajajo odprta – od zmanjšanja toplogrednih plinov do financiranja podnebnega ukrepanja.

Dan pred iztekom podnebne konference v Glasgowu (COP26) je predsedujoči konferenci Alok Sharma posvaril, da je delo delegatov vse prej kot zaključeno. “Niso še tam, še vedno moramo opraviti veliko dela,” je delegatom dan pred uradnim iztekom dejal Sharma. “Oči sveta so uprte v nas in vemo, da jih ne moremo razočarati,” je dejal.

Pogajalci denimo še vedno niso uskladili sklepov glede opuščanja rabe fosilnih goriv, pri čemer so strožjim zavezam nenaklonjene arabske države, proizvajalke tovrstnih goriv.

Novinarska konferenca Timmermansa in Vizjaka

Med dosedanjimi uspehi konference izstopa napoved skupne pobude Kitajske in ZDA za okrepljeno ukrepanje na področju podnebnih sprememb, a tudi tu okoljevarstveniki pogrešajo konkretne ukrepe. Dan pred predvidenim zaključkom pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa več držav na čelu z Dansko in Kostariko sklenilo zavezništvo za opustitev proizvodnje nafte in premoga.

K opustitvi projektov, ki temeljijo na fosilnih gorivih, je voditelje pozval tudi prvi mož Združenih narodov Antonio Guterres. “Vse obljube so prazne, če bodo države še naprej vlagale na tisoče milijard v projekte s fosilnimi gorivi,” je poudaril. Da se izteka čas za rešitev planeta, je v pismu škotskim katolikom opozoril tudi papež Frančišek.

Države s svojimi načrti niso na pravi poti za doseganje cilja iz pariškega sporazuma, da bi dvig temperature Zemlje v primerjavi s predindustrijsko dobo omejili na 1,5 do dve stopnji Celzija.

Ob zaključku podnebne konference, ki je predviden za današnji dan, bo v Glasgowu prav tako potekala novinarska konferenca podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa in ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka.