in

Pogačar ali Evenepoel? “Na odgovor bomo morali počakati še nekaj let.”

Zmagoviti čopki, ki štrlijo skozi reže čelade. Zaščitni Pogačarjev znak ob uspehih od februarja do oktobra. Zdaj je čas za predah, a brez obveznosti in kolesa tudi med počitnicami ne bo šlo. Foto: RCS Sport

V prid 22-letnega Belgijca govorijo prvi osvojeni spomenik in prvi Grand Tour ter lastništvo mavrične majice. A 24-letni Slovenec je na koncu nabral eno zmago več (16:15), ob obranjeni Lombardiji je spomladi osvojil tudi neuradni šesti spomenik belih cest in nenazadnje bil drugi na dirki vseh dirk, katere teža hočeš-nočeš pretehta obe preostali tritedenski dirki.

“Evenepoel je izjemen kolesar. A da bi videli, kdo je najmočnejši – jaz ali on – bomo morali počakati še nekaj let,” je na vprašanje Remco ali Tadej v Comu odgovoril osebno Pogačar.

V minuli sezoni sta imela Pogačar in Evenepoel 11 skupnih dirkalnih dni (7 v 2021, od tega 5 v reprezentančnem dresu). Marca na etapni dirki Tirreno–Adriatico je slavil Slovenec, ki je bil boljši, a ne pri vrhu na Valonski puščici. V drugi polovici sezone je Evenepoel bil pred Pogačarjem tako v San Sebastianu kot na obeh dirkah SP-ja, Belgijec pa je dvakrat zmagal in bil še tretji. Foto: AP

V minuli sezoni sta imela Pogačar in Evenepoel 11 skupnih dirkalnih dni (7 v 2021, od tega 5 v reprezentančnem dresu). Marca na etapni dirki Tirreno–Adriatico je slavil Slovenec, ki je bil boljši, a ne pri vrhu na Valonski puščici. V drugi polovici sezone je Evenepoel bil pred Pogačarjem tako v San Sebastianu kot na obeh dirkah SP-ja, Belgijec pa je dvakrat zmagal in bil še tretji. Foto: AP

Na obzorju dvo- ali troboji mladih šampionov

Po izredni kolesarski sezoni se navijači že lahko veselijo in upajo, da bo leto 2023 prineslo več neposrednih merjenj moči med Evenepoelom, Pogačarjem in 25-letnim zmagovalcem Dirke po Franciji Jonasom Vingegaardom. Tako na hribovitih klasikah kot najprestižnejših enotedenskih dirkah kot seveda na tritedenskih Grand Tourih.

Slednje pomeni na Tour de France 2023, pri čemer zmenka s šampionoma rumene majice ne more še potrditi Evenepoel, za katerega so pri QuickStepu sprva imeli v mislih Dirko po Italiji. Sami Italijani so se medtem že sprijaznili, da Pogačarja drugo leto še ne bo na Giro. “Nekega dne bi rad šel na Dirko po Italiji. Zagotovo bo to eden izmed prihodnjih ciljev, vendar se moramo o tem pogovoriti v ekipi in se odločiti skupaj,” je Slovenec skušal potolažiti gostitelje v Comu.

 UCI-LESTVICA, 11. oktobra 2022    
 1. T. POGAČAR    SLO/UAE  5.131
 2. W. VAN AERT    BEL/TJV  4.525
 3. R. EVENEPOEL   BEL/QST  4.452
 4. J. VINGEGAARD   DAN/TJV  3.154
 5. A. VLASOV      /BOH  2.484
 6. A. DE LIE     BEL/LTS  2.268
 7. S. KUENG     ŠVI/GFC  2.180
 8. A. KRISTOFF    NOR/IWG  2.099
 9. M. VAN DER POEL  NIZ/AFE  2.004
 10. A. VALVERDE    ŠPA/MOV  1.996
 11. M. MATTHEWS    AVS/BEX  1.996
 24. P. ROGLIČ     SLO/TJV  1.620
 28. M. MOHORIČ    SLO/TBM  1.494
145. J. TRATNIK    SLO/TBM   495
178. J. POLANC     SLO/UAE   428
254. L. MEZGEC     SLO/BEX   291
298. D. NOVAK     SLO/TBV   238
309. M. GOVEKAR    SLO/TBV   229

Presegel rekordni niz Sagana kot št. 1

Uradno se cestna kolesarska sezona izteče s tem tednom, v torek, 18. oktobra, bo Mednarodna kolesarska zveza objavila končno UCI-lestvico za sezono 2022. Drugič zapored bo na vrhu končal Pogačar, ki je zdaj 55 tednov zapored številka ena, s čimer je podrl rekord Petra Sagana iz obdobja od 27. marca 2016 do 2. aprila 2017, ko je bil Slovak na vrhu 54 zaporednih tednov. Skupaj je najdlje na vrhu UCI-lestvice vztrajal Roglič, ki je nabral kar 75 tednov, a tudi to bo Pogačar popravil preko zime, saj je pri 65 tednih kot #1.

Spoznavni tabor, Kolumbija, počitnice

“Načrti so kar pestri za konec sezone. Par osebnih stvari, nato grem na trening kamp že z novimi ekipnimi sotekmovalci, kjer se bomo spoznali. Čaka me še nekaj sponzorskih obveznosti, nato najverjetneje predstavitev Dirke po Franciji 2023,” je svoje naslednje korake za RTV Slovenija opisal Pogačar, ki tudi med tekmovalnim predahom ne bo zmogel brez kolesa, saj se bo podal v Kolumbijo. “Po Grand Fondu Rigoberta Urana v Kolumbiji bo še malo počitnic in nato bomo že sredi novembra. Še par dni na “off” in nato začnemo spet trenirati.”

Pogačarjeva sezona 2022

Želi si tudi na makadam

Že dan po zmagovitem zaključku sezone se je Pogačar prelevil v navijača in si je v Benečiji od blizu ogledal razplet prvega svetovnega prvenstva na makadamskih cestah. “Zagotovo bi rad dirkal na SP-ju v gravlu. Makadamkanje je še nekaj precej novega, zlasti v Evropi. V prihodnosti bi se rad poteboval za mavrično majico v gravlu. Na prvo svetovno prvenstvo sem prišel kot ljubitelj športa in da uživam v tem,” je za Cyclingnews v Citadelli pojasnil Pogačar, ki je potiho celo načrtoval nastop na premiernem SP-ju v Benečiji, a se na koncu skupaj z ekipo UAE Emirates niso odločili za eksperiment.

Glede na kritike in zaplete ob izvedbi premiernega SP-ja v tržno najbolj zanimivi novi kolesarski disciplini, bržkone razumna odločitev. “Novi svetovni prvak v gravlu je Gianni Vermeersch, ki je hkrati tudi nadarjeni ciklokrosist. Če zmoreš in lahko zmaguješ v različnih disciplinah, zakaj jih ne bi mešal med kariero?” se je vprašal navijač Pogačar in nadaljeval: “Mathieu van der Poel bržkone to dela bolje kot vsi. A poglejte Petra Sagana, Wouta van Aerta in Toma Pidcocka. Pokazali so, da so dobri v vsem in pogosto so prav najboljši.”

Od novincev najbolj vesel rojaka Novaka

Mogoče gorenjski volk še ne bo začel mešati različnih kolesarskih disciplin, zagotovo pa bo nadaljeval v lovu za zmage tako na največjih enodnevnih kot etapnih dirkah. Pri tem mu je in bo v pomoč vse močnejša ter uspešnejša ekipa UAE Emirates.

Adam Yates, Tim Wellens, Felix Grossschartner in Domen Novak so okrepitve emiratov za 2023 in naslednja leta. “Vsako leto je ekipa močnejša, tudi osebje, mentaliteta ekipe. Veselim se novih kolesarjev. Zelo se veselim, da prihaja Domen, ki se je že večkrat izkazal, kakšen kolesar je in kaj vse naredi. Tudi na svetovnem prvenstvu je bilo lepo dirkati z njim. Upam, da tudi na Touru 2023 vidimo čim bolj slovensko ekipo,” se Pogačar veseli zlasti slovenske okrepitve, s čimer bodo v naslednji sezoni za UAE Emirates vozili trije slovenski profesionalci – še Jan Polanc.

Pogačar znova na vrhu, Rogličevi vzponi in padci

46 zmag: za ekipo v sezoni, za kapetana v karieri

Slednji je član ene in iste ekipe že vse od leta 2013 in je dal skozi preobrazbo iz italijanskega Lampreja v zalivski Emirates. Šejki na čelu z Matarjem Suhailijem morajo biti zadovoljni, saj je za ekipo, ki od leta 2017 domuje v Abu Dabiju, najuspešnejša sezona po številu zmag.

Ekipa UAE Emirates je zbrala 46 zmag, eno več ima QuickStep, dve več pa Jumbo Visma. Ravno 46 zmag je tudi trenutni zmagoviti izplen Pogačarja v štiriletni profesionalni karieri. Zanimivo je, da je vselej do prve zmage sezone prišel že februarja in nato je zadnji uspeh slavil konec septembra oziroma zadnji dve sezoni v oktobru na zadnjem spomeniku Po Lombardiji.

Sezona Število zmag ekipe UAE Emirates Število zmag Tadeja Pogačarja Število Pogačarjevih dirkalnih dni
2017 19
2018 12
2019 29 8 62
2020 33 9 44
2021 32 13 61
2022 46 16 54

Sam skoraj že presegel dosežke Lampreja

Il Lombardia 2022 je hkrati bila jubilejna 150. zmaga emiratov na enodnevnih dirkah v zgodovini ekipe, ki sega v leto 1999 in nastanek Lampreja. V Pogačarjevi eri je slovenski kolesar priboril ekipi prvi dve zmagi na Dirki po Franciji. Predtem so na Grand Tourih osvojili le dve Dirki po Italiji (Gilberto Simoni 2001 in Michele Scarponi 2011).

Prvič so s Slovencem slavili Od Tirenskega do Jadranskega morja, predtem so na elitnih enotedenskih dirkah kot Lamprej dvakrat osvojili Švico in enkrat Romandijo. Hkrati je na La Vuelti 19 poskrbel za prve zmagovalne stopničke na Dirki po Španiji, kar je letos ponovil Juan Ayuso.

Lampre je v 18 sezonah osvojil štiri spomenike (Oscar Camezind Liège 2011, Alessandro Ballan Flandrijo 2007 ter Damiano Cunego Lombardijo 2007 in 2008). Zdaj je Pogačar v zadnjih dveh sezonah v vitrine prinesel tri spomenike in še novodobni šesti spomenik Strade Bianche.

Bartali, Coppi, Bobet, Hinault, Merckx in …

Dva osvojena Tour de France in trije spomeniki v lasti je dosežek, ki je v športni zgodovini uspel le največjim ikonam kolesarstva. Italijana Gino Bartali in Fausto Coppi, Francoza Louison Bobet in Bernard Hinault ter seveda Belgijec Eddy Merckx.

Zdaj je v tej druščini še mladenič iz Slovenije, ki je 21. septembra komajda dopolnil 24 let in je tudi najmlajši med to elitno šesterico, ki ji je uspel takšen nabor lovorik. Po slovesu stare garde treh velemojstrov za klasike je Tamau Pogi s svojim Liegom 2021 in Lombardijo 2021 ter 2022 že najuspešnejši kolesar na spomenikih med kolesarji, ki jih bomo še videli dirkati.

Evenepoel že popravlja Pogačarjeve mejnike

Hkrati v zadnjih 54 letih še nihče ni hitreje nabral treh zmag na petih velikih enodnevnih dirkah in to pri starosti 24 let. A vemo, kdo je že popravljal Pogačarjeve mladostne rekorde – Remco Evenepoel. Najmlajši zmagovalec dirke svetovne serije, najmlajši zmagovalec spomenika in najmlajši zmagovalec “dvojčka” spomenik in tritedenska dirka v moderni kolesarski dobi.

Vsekakor si dirke, tako enodnevne kot etapne, kjer bosta drugo sezono vozila Pogačar in Evenepoel, velja dvojno podčrtati. A potem bodo tu še Jonas Vingegaard, Egan Bernal … in kralj velikih vrnitev Primož Roglič.

Od 16 uspehov sezone jih je 12 v svetovni seriji. Štiri zmage na enodnevnih dirkah, tri skupne zmage na etapnih in še 9 etapnih zmag na njih. Večina zmag je bila dosežena na klancih, krajših in daljših, kjer je 7-krat dobil dvoboje dvojice, trojice ali nekaj večje skupine. Od petih uspehov v sprintih sta skupini v Longwyju in Vareseju šteli po 22 kolesarjev. Uspela sta mu dva solo pobega: 16 km na kraljevski etapi Tirreno–Adriatico in kar 49,2 km dolb beg za slavje na Strade Bianche v Sieni. Foto: RCS Sport

Od 16 uspehov sezone jih je 12 v svetovni seriji. Štiri zmage na enodnevnih dirkah, tri skupne zmage na etapnih in še 9 etapnih zmag na njih. Večina zmag je bila dosežena na klancih, krajših in daljših, kjer je 7-krat dobil dvoboje dvojice, trojice ali nekaj večje skupine. Od petih uspehov v sprintih sta skupini v Longwyju in Vareseju šteli po 22 kolesarjev. Uspela sta mu dva solo pobega: 16 km na kraljevski etapi Tirreno–Adriatico in kar 49,2 km dolb beg za slavje na Strade Bianche v Sieni. Foto: RCS Sport