in

Podražitev bencina, dizla in kurilnega olja

Z ministrstva so opozorili, da če cen ne bi regulirali in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po ocenah ministrstva za gospodarstvo za liter dizla odšteti 1,855 evra, za liter bencina pa 1,528 evra. Foto: BoBo

Ob bencinu in dizelskem gorivu se je za osem centov podražilo tudi kurilno olje, ki od polnoči stane 1,367 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cene bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter 0,08 evra za liter kurilnega olja. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je odpravljena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizelsko gorivo, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Kot so sporočili z ministrstva, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, po njihovi oceni za liter dizelskega goriva odšteti 1,855 evra, za liter bencina pa 1,528 evra.