in

“Podjetja, ki naredi tri milijarde evrov letno, ne pustiš brez vodstva.” Krkovič prst usmeril v SDS.

Robertu Golobu mandat na čelu GEN-I-ja poteče 17. novembra. Foto: Zajem zaslona

Podjetja, ki naredi tri milijarde evrov letno ne pustiš brez vodstva,” je na novinarski konferenci dejal Robert Golob, predsednik uprave GEN-I-ja. Po njegovih besedah nadzornikov GEN Energije, SDH-ja in vlade ne zanima, da podjetje v letošnjem letu podira rekorde v poslovanju. Načrtovani dobiček naj bi letos presegli za štirikrat. Lani je imel GEN-I 2,2 milijardi evrov prihodkov, letos jih pričakujejo 3 milijarde.

Golob in svet delavcev, ki podpira trenutno vodstvo so novinarsko konferenco sklicali, ker so v zadnjih tednih “med družbeniki podjetja GEN-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja.”

Foto: Zajem zaslona

Foto: Zajem zaslona

Golob je med odgovori na vprašanja napovedal, da ima pričo, ki lahko potrdi, da je za zamenjavo stoji politika. Tedaj je na oder stopil Tone Krkovič, ki je zadnje leto v Gen-I zadolžen za promocijo energije sonca in prodajo sončnih elektrarn, in dejal, da sam ne more verjeti, “da so nekatere stvari takšne, kot so.” Spomnil je, da je bil leto dni zaprt v zaporu na Dobu skupaj z zdajšnjim predsednikom vlade Janezom Janšo, kjer sta po naključju delila zaporniško celico z Rokom Snežičem. “Nato se je izkazal za svetovalca predsednika vlade na področju davčne politike. Marsikdo se je nad tem zgražal,” je dejal. Potem pa povzel pogovor s Snežičem, ko ga je sam poklical med iskanjem kontaktov za Gen-I. “A ti si na Genu-I, saj tam je predsednik Golob? Njega bomo umaknili,” mu je po njegovih besedah dejal Snežič in dodal, da se o tem ne bosta pogovarjala po odprti telefonski liniji, temveč da bodo odšli na kosilo s sekretarjem SDS-a Borutom Dolancem in se tam vse dogovorili.

Da ga je na pogovor v parlament pred časom poklical prav Dolanc, je pred dnevi razkril tudi nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki ga je nadzorni svet razrešil iz krivdnih razlogov. Dolanc mu je pred tem predlagal, naj odstopi s svoje pozicije sam, a ker tega ni storil, je sledila razrešitev.

Ribič: Za mojo razrešitvijo stoji minister Vrtovec. Vrtovec: Očitki so iz trte izviti.

Zaposleni so zaskrbljeni

Vito Panič, predsednik sveta delavcev GEN-I-ja, je na konferenci Gen-I-ja izpostavil, da zaposleni že nekaj tednov zaskrbljeno spremljajo te v posege korporativno upravljanje podjetja. Obstoj podjetja, ki so ga zaposleni s poslovodstvom postavili od začetka je po njegovih besedah v negotovosti. “Čutimo pripadnost podjetju in vrednotam, ki jim pripadamo, zato smo odločni in soglasni da damo podporo in zaupanje poslovodstvu, ki je doseglo mednarodno uspešnost.”

Kot je izpostavil Golob je pred nami neizbežna podnebna kriza, a politika ne ukrepa kot bi morala. “Vsaka tona CO2, ki gre v ozračje tam ostane, zato moramo ukrepati takoj. GEN-I je naredil strategijo, s katero hočemo dokazati, da je podnebna kriza za poslovni svet celo priložnost.” Kot je dejal, so v podjetju pripravili načrt za razogljičenje cele Slovenije, čeprav bi bilo logično, da to naredi vlada.

“Družbeni pomen GEN-I se je še posebej izpostavil v zadnjem obdobju, ko je udarila energetska kriza. Kot edini dobavitelj smo sprejeli zavezo, da ne bomo dražili niti elektrike niti plina. Zato smo še toliko bolj prepričani, da mora biti javnost temeljito in celostno informirana o dogajanju v zvezi z družbo GEN-I,” so zapisali v podjetju.

Golob je poudaril nujnost vlaganja v obnovljive vire energije, če želimo doseči podnebno nevtralnost do leta 2050. Prihodnost pa vidi predvsem v pospešeni izgradnji sončnih elektrarn.

“Poskus zamenjave direktorjev v energetiki je tipično političen in nima strokovnega ozadja”

Nadzorni svet Gen Energije ni predlagal ponovnega imenovanja Goloba za predsednika uprave

V torek skupščina družbe Gen-I ni glasovala o vnovičnem imenovanju Goloba za predsednika uprave družbe. Nadzorni svet Gena Energije namreč v ponedeljek ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje.

Trgovec z električno energijo Gen-I je v polovični lasti Gena Energije, preostala polovica družbe pa je v rokah družbe Gen-EL. O imenovanju poslovodstva Gen-I odloča skupščina Gen-I, in sicer s soglasjem obeh družbenikov.

Podjetje Gen Energija je nato podalo predlog dveh novih kandidatov za člana uprave Gen-I, in sicer Davorja Dimiča v vlogi predsednika uprave in Jureta Sokliča v vlogi člana uprave.

Zavrnitev Goloba je bila pričakovana. O tem se je špekuliralo takoj po tem, ko je nadzorni svet Elektra Ljubljana v petek razrešil direktorja Andreja Ribiča. Vzpostavlja se vtis, sa so menjave na vrhu energetskih družb političnega in ne strokovnega značaja.