in

Pod strop Stožic veličastno dvignili legendarno desetko Dušana Hauptmana

So športniki, ki imajo v srcih navijačev posebno mesto. Takšen je tudi legendarni košarkar Dušan Hauptman. 25 let po koncu kariere so pod strop Stožic dvignili njegov dres. Podobno čast sta od Olimpijinih igralcev že doživela Ivo Daneu in Marko Milić. Foto: www.alesfevzer.com

Hauptman je za Olimpijo igral kar 16 sezon med letoma 1982 in 1998. Najlepši je spomin na leto 1994, ko je Olimpija osvojila evropski pokal, pa seveda na leto 1997 in nastop na turnirju Final four.

Dule trica” je bil vedno zvest zeleno-belemu dresu, navijači so ga imeli radi tudi zato, ker je bil vedno zelo preprost in dostopen.

Zaradi 62-letnega Hauptmana je bila tekma 17. kroga Lige ABA med Cedevito Olimpijo in Budućnostjokošarkarski praznik, na katerem niso manjkali nekdanji Hauptmanovi soigralci in trener Zmago Sagadin.

Hauptmana je počastila tudi navijaška skupina Green Dragonsi, ki ne hodijo več na košarkarske tekme zadnja leta, vendar so danes naredili izjemo in so se danes številčno zbrali zaradi legendarnega košarkarja.

“Vesel sem, da je prišlo toliko nekdanjih soigralcev, Green Dragonsi, prijatelji, družina … Vsi moji so na tej tekmi in to je tisto … Ne znam povedat, kako veliko mi ti pomeni,” je v pogovoru za Val 202 povedal Hauptman.

“Dolga leta sem bil profesionalni košarkar, šestnajst let v Olimpiji (igralska kariera + pet let trener, funkcionar), praktično polovico svoje delovne kariere sem preživel pri Olimpiji. Vesel sem, da je Olimpija prepoznala mojo angažiranost. To je nekaj, kar za posameznika v kolektivnem športu pomeni največ – da klub prepozna delo igralca v svojem klubu in ga potem zaznamuje z dvigom dresa.”

Zaupal je tudi recept, kako 16 let ostati pri enem klubu: “Zdaj, ko pogledam, se sam sebi čudim, kako sem zdržal … Verjetno je tu trma, zaljubljenost v košarko, šport, podpora najbližjih, kluba. Vsakič sem dal vse od sebe in verjetno je to pripeljalo, da sem 16 sezon odigral v Olimpiji na nekem visokem nivoju.”

Podal je tudi pogled na košarko nekoč in danes. “Ko dandanes gledam za nazaj, imam v glavi oziroma vidim kot da hodimo po igrišču. Danes so atleti, skačejo do vrha table, zabijajo, šprintajo … v fizičnem smislu je to neprimerljivo. Preciznost je tudi mnogo večja. Skratka vse je šlo gor. In vesel sem, da Slovenija in slovenski klubi uspevajo v tem, da so konkurenčni evropskim. Mislim predvsem na reprezentanco. Slovenija je danes praktično v vrhu evropske košarke. Sam si pa osebno želim, da bi Cedevita Olimpijav bližnji prihodnosti prišla v Evroligo.”

Foto: www.alesfevzer.com

Foto: www.alesfevzer.com

Sorodna novica
Hauptman: Čustva se hitro naberejo, sploh pa zdaj, ko sem ranljiv