in

Po štirih letih v Sloveniji znova večmilijonska jata pinož (VIDEO)

Po štirih letih v Sloveniji znova gostimo več milijonov pinož. Ptice so v Slovenijo priletele iz Švice, k nam pa jih privabijo predvsem mile zime in obilica bukovega žira. Gre sicer za vrsto, katere življenjski prostor so tajge, in je zelo podobna našemu ščinkavcu.

V Sloveniji to zimo spet prezimuje velika jata pinož, ptic iz severnih krajev. Kot so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), gre za redek dogodek, ki se zgodi največ dvakrat na deset let. Nazadnje so pinože v velikem številu pri nas prezimovale v zimi 2018/2019.

Jate kot temni oblaki prekrijejo nebo

Pinoža je vrsta ptic iz družine ščinkavcev, ki na območju Evrope gnezdi v Skandinaviji in se čez zimo odseli v južnejše predele Evrope. Na prezimovanju se pogosto združujejo v ogromne jate, ki med preleti kot temni oblaki prekrijejo nebo, so zapisali v društvu.

“To je vrsta, ki je vezana na prisotnost bukovega žira. Je pa pri tem, da obiščejo Slovenijo, pomembnih več dejavnikov. Prvo, da je prisotnega kar nekaj bukovega žira ter da je ta hrana dostopna in ni povsod zasnežena. Poleg tega pa na te vrste očitno zelo vplivajo tudi vremenski vplivi. To se je videlo tudi pri prejšnji invaziji, ki je bila še nekoliko večja od tokratne,” za N1 razloži varstveni ornitolog v društvu DOPPS Tomaž Mihelič.

V letih velikega obroda bukve in smreke lahko tako jate opazujemo tudi v Sloveniji. Večji del zime preživijo na istem območju, kjer je žira in storžev v izobilju.

Mihelič sicer pravi, da bodo pinože imele sedaj, ko je tudi Slovenijo zajela nekoliko hujša zima, zagotovo nekoliko večje težave z dostopnostjo hrane. “Tako velika jata namreč potrebuje več ton hrane na dan, zato je težko napovedovati, koliko časa bo jata še ostala,” pove Mihelič. Ob mili zimi bi sicer jata zagotovo ostala v Sloveniji še cel februar, doda.

Prve jate pinož opazili kmalu po novem letu

Tokrat Slovenija gosti milijonsko jato, prejšnjič pa je bilo ptic med dva in pet milijonov. Prva obvestila o večjih jatah, ki so ob večerih letele iz Savinjske doline v smeri Gornjega Grada, so v društvu prejeli kmalu po novem letu. Pozneje so odkrili tudi gozd, v katerem so prenočevale. Ta je blizu vasi Bočna v občini Gornji Grad. Prejšnjič so ptice izbrale gozd blizu Polšnika v litijski občini.

Iz Evrope največ podatkov o tako številčnih jatah sicer prihaja iz Švice. Pinože se spomladi običajno selijo nazaj v tajge, ki so njihovo naravno okolje, se pa lahko tudi spomladi kakšen osebek še vedno najde v Sloveniji. “Pinože so sicer zelo sorodne našemu ščinkavcu. Tudi na severu, kjer ščinkavec ne živi več, ga zamenjajo pinože,” še pove Mihelič.

Zakaj tako velike jate

Pinože se zadržujejo v ogromnih jatah zato, ker so nagnjene k temu, da tako bolj učinkovito iščejo hrano.

“Hrane sicer ne išče tako velika jata, kot zvečer skupaj prenočuje. Vrsta se čez dan razbije na manjše jate, s po nekaj tisoč pticami, kar je še vedno veliko. Največje koncentracije ptic pa pridejo na prenočišču, kjer se vse manjše jate formirajo v eno veliko,” pojasni Mihelič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.