in

Po “najbolj smrtonosnem napadu na ruske sile” pozivi k zaostrovanju vojne

V ruskem mestu Samara je danes potekala žalna slovesnost za vojake, ki so umrli v sobotnem raketnem napadu ukrajinske vojske. Dogodek so spremljali pozivi k zaostrovanju vojne ter kaznovanju odgovornih za napad na ruske sile, ki je bil po oceni ruskega obrambnega ministrstva najbolj smrtonosen od začetka invazije.

Sobotni napad ukrajinske vojske na ruske sile v kraju Makijivka v okupiranem Donbasu, v katerem je po navedbah Moskve umrlo 63 vojakov, odmeva tudi znotraj Rusije, predvsem v regiji Samara. V istoimenski prestolnici te regije je danes potekala žalna slovesnost za preminule, ki pa so jo zaznamovali pozivi k zaostrovanju vojne proti Ukrajini.

Sodeč po podatkih ruskega ministrstva za obrambo, gre za najbolj smrtonosen napad na ruske sile od začetka invazije 24. februarja lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Služba za komuniciranje ukrajinske vojske je število žrtev sicer postavila precej višje – po navedbah Kijeva je bilo v napadu ubitih 400 ruskih vojakov, še 300 pa naj bi bilo ranjenih.

Med ubitimi ruskimi vojaki naj bi prevladovali rezervisti, ki so bili vpoklicani v okviru delne mobilizacije. Poslopje, kjer so se nahajali vojaki, so po navedbah Moskve zadele štiri rakete ameriškega sistema HIMARS, dva izstrelka pa naj bi sestrelila protiraketna obramba.

V mestu Samara je medtem danes potekala slovesnost za preminule ruske vojake, ki pa je prerasla v shod podpornikov vojaškega posredovanja v Ukrajini. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je dogodka udeležilo okrog 500 ljudi.

Da so med mrtvimi vojaki številni iz regije Samara, je za lokalne medije potrdil tamkajšnji guverner Dmitrij Azarov, h kaznovanju odgovornih za napad pa je prek družbenih omrežij pozval Mihail Matvejev, poslanec komunistov, ki v ruski dumi zastopa Samaro. Azarov se je danes srečal s predstavniki obrambnega ministrstva in potrdil, da so ranjence prepeljali v ruski Rostov, še navajajo lokalni mediji.

Napad je na družbenih omrežjih pri ruskih uporabnikih, ki redno poročajo o dogajanju na fronti, sprožil tudi kopico obsodb poveljnikov ruske vojske, ki da nosijo odgovornost za tako številčne smrti. Na posnetkih, ki krožijo po spletu, je videti popolnoma porušeno poslopje ter trupla, ki ležijo pod ruševinami, zaradi česar mnogi dvomijo v uradno število žrtev, ki ga je podalo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Rusko obrambno ministrstvo je sploh prvič po septembru dalo javno izjavo o smrti vojakov na bojiščih v Ukrajini. Takrat je to storil minister Sergej Šojgu, ko je javnost seznanil s skupnim številom ubitih ruskih vojakov od začetka invazije. To je po ministrovih besedah takrat znašalo 5937.

V ruskih kinodvoranah dokumentarci o vojni v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je kulturnemu ministrstvu danes naročil, naj v kinematografih zagotovi prikazovanje dokumentarnih filmov o vojni v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo pa mora v skladu z navodili nuditi oporo vsem filmskim ustvarjalcem, ki bodo snemali dokumentarce o “herojstvu udeležencev posebne vojaške operacije”.

Ruski filmi bodo morali biti posvečeni tudi “boju proti širitvi neonacistične in neofašistične ideologije”, je zapisano v seznamu navodil, objavljenem na spletni strani Kremlja. Kulturno ministrstvo mora organizirati še “festival patriotskih dokumentarcev”.

Kulturna ministrica Olga Ljubimova mora spremembe uveljaviti do 1. februarja, obrambni minister Šojgu pa bo ruskemu predsedniku o implementaciji danih navodil poročal mesec pozneje.

Umrl nekdanji predsednik ruskega parlamenta Ruslan Hasbulatov

V 81. letu starosti je umrl nekdanji predsednik ruskega parlamenta Ruslan Hasbulatov, je danes poročala ruska javna televizija. Hasbulatov je veljal za tesnega zaveznika nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, s katerim sta se nato sprla, njun spor pa je dosegel vrhunec z ustavno krizo in obleganjem parlamenta v Moskvi leta 1993. Hasbulatov je vodil vrhovni sovjet v trenutku, ko je tega Jelcin razpustil, kar je predsednik ruskega parlamenta označil kot državni udar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.