in

Pirotehnika uspešno odvila oba vžigalnika in dezaktivirala bombo

Gasilska fotka po uspešni dezaktivaciji bombe. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

Prazne ulice evakuirane okolice. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

Prazne ulice evakuirane okolice. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je že končan, saj je pirotehnikoma Benjaminu Kreševcu in Aljažu Lebanu uspelo varno odstraniti oba mehanska vžigalnika, so sporočili z novogoriške občine. Takoj po uspešni dezaktivaciji je 30-sekundna sirena naznanila preklic nevarnosti. Bombo so nato odpeljali v skladišče, kasneje pa jo bodo uničili.

Novogoriški župan Samo Turel je potrdil, da se ljudje lahko vrnejo domov.

Pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban, ki sta uspešno odvila in odstranila oba mehanska vžigalnika. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

Pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban, ki sta uspešno odvila in odstranila oba mehanska vžigalnika. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

“Zdaj smo si nekoliko oddahnili, saj je v takih trenutkih vedno nekoliko napetosti,” je v izjavi po zaključku interventne akcije dejal novogoriški župan. “Iskrene čestitke fantoma enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ki sta nekako po načrtu uspela odstraniti oba vžigalnika iz te letalske bombe. Tako da nevarnost je mimo, krajani se lahko vrnejo na svoje domove,” je pomiril župan.

Skupno je v akciji sodelovalo nekaj več kot 150 ljudi iz različnih služb, ki so poskrbeli za zapore cest in območja ter tudi pregledali območje. “Vse je potekalo gladko in tudi ta akcija je sedaj zaključena,” je še dejal Turel v prvem odzivu.

Začetek dezaktivacije

Evakuacija prebivalstva v 400-metrskem pasu je bila v nedeljo dopoldne uspešno izvedena, ob 10. uri pa je nato sirena za nevarnost oznanila začetek dezaktivacije bombe iz 2. sv. vojne, ki jo je odvrglo britansko letalstvo, je za MMC pojasnil Ervin Čurlič iz Regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Pirotehnika sta se tako ob 10. uri spustila v jamo k bombi in začela prvo fazo dezaktivacije, v kateri sta uspešno odvila in odstranila oba mehanska vžigalnika na bombi. Kot je pojasnil Čurlič, je to najpreprostejša in tudi najhitrejša rešitev. Če odstranitev vžigalnikov ne bi bila mogoča, bi morali v drugi fazi dezaktivacije nato bombo rezati na daljavo, pri čemer bi bomba lahko eksplodirala, kjer je ležala.

Bomba je težka okoli 250 kilogramov. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Bomba je težka okoli 250 kilogramov. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Evakuirali so prebivalce znotraj 400-metrskega varnostnega pasu. V nadaljnjih 200 metrih pa je bilo gibanje na prostem v času onesposobitve prepovedano. Na italijanski strani so evakuacijski pas določili pri 600 metrih.

O evakuaciji obveščali z letaki

Prebivalci so bili o evakuaciji obveščeni s posebnimi letaki, ki so jih prejeli v nabiralnike. Za vse, ki se med evakuacijo niso imeli kam umakniti, so v veliki dvorani mestne hiše pripravili prostor, kjer so zanje poskrbeli prostovoljci območne enote Rdečega križa Nova Gorica. Ti so poskrbeli tudi za starejše in nemobilne osebe, ki so bile prepeljane do skupnih prostorov.

Zaradi onesposobitve bombe so bile v okolici zaprte tudi nekatere mestne ulice in ceste. Tako začetek kot konec aktivnosti je oznanila sirena za nevarnost. Območje pa so pristojni nadzorovali z brezpilotnimi letalniki. Sejad Jušić, komandir Policijske postaje Nova Gorica, je morebitne radovedneže, ki bi želeli z letalniki opazovati nevtralizacijo bombe, pozval, naj tega ne počnejo “v imenu varnosti vseh”.

Najdena 250-kilogramska bomba je angleške izdelave in izvira iz časa druge svetovne vojne. Ker je bilo območje železniške postaje in železniške proge večkrat bombardirano tik pred koncem druge svetovne vojne, se lahko zgodi, da bodo tam našli še kakšno neeksplodirano bombo.

Posnetek iz brezpilotnega letalnika. Foto: Gasilska zveza Slovenije/Tadej Marušič

Posnetek iz brezpilotnega letalnika. Foto: Gasilska zveza Slovenije/Tadej Marušič
Novogoriška bomba uspešno dezaktivirana
Dezaktivacija bombe