in

Petrol na Hrvaškem povzročil pravi mali vihar, odnosi z vlado se zaostrujejo

Petrol je na Hrvaškem izkoristil praznino med dvema vladnima uredbama, ki je trajala dva dni, in dvignil cene goriv, kar je pri sosedih povzročilo pravi mali vihar. Državni sekretar hrvaškega gospodarskega ministrstva Ivo Milatić je danes Petrol javno opozoril, da v kolikor jutri cen ne bodo spustili na raven reguliranih, bodo kršili hrvaško zakonodajo. Prav zaradi tega je Petrol na Hrvaškem danes obiskal tudi inšpektor. Kaj se je torej zgodilo le nekaj dni po tem, ko je Petrol na Hrvaškem za eno uro celo protestno zaprl večino svojih bencinskih servisov?

Vozniki, ki so se 1. januarja na Hrvaškem ustavili na bencinskih črpalkah Petrola in Croduxa, ki je v lasti Petrola, so hitro ugotovili, da bodo morali za rezervoar na teh črpalkah plačati precej več kot pri konkurenci, denimo na črpalkah hrvaške Ine.

Kristaline Georgieva

Pri konkurenci je 1. januarja liter bencina stal 1,28 evra za liter, liter dizla pa 1,44 evra, na črpalkah Petrola in Croduxa pa so morali vozniki za liter bencina odšteti 1,41 evra, za liter dizla pa evro in pol.

Kako je mogoče, da je Petrol 31. decembra opolnoči povišal cene goriva na Hrvaškem nad raven reguliranih cen? In to edini?

Crodux, bencinska črpalka, hrvaška
Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO

Kot izhaja tudi iz današnjega sporočila Petrola za hrvaško javnost, je Petrol izkoristil praznino, ki je veljala dva dni (1. in 2. januarja). Namreč zadnja uredba, s katero hrvaška vlada omejuje maržo trgovcev in trošarine, je potekla v soboto, novo pa so sprejeli danes in začne veljati jutri. In zato je lahko Petrol na svojih in Croduxovih črpalkah dva dni gorivo prodajal po višji ceni z vštetimi polnimi trošarinami.

Hrvaška vlada lahko namreč po zakonu o nafti in naftnih derivatih cene goriv regulira, a za največ 90 dni v kosu. Vlada Andreja Plenkovića od oktobra 2021 dalje tako sicer podaljšuje regulacijo, a da zakona ne krši, uredbe sprejema z nekajdnevnim razkorakom.

A ker so odnosi med Petrolom in hrvaško vlado že tako zaostreni, nekateri pomembni in s hrvaško vladajočo politiko povezani gospodarstveniki pa celo že odpovedujejo pogodbe s Petrolom, se je tudi danes oglasilo hrvaško ministrstvo gospodarstvo. Državni sekretar Ivo Milatić je povedal, da bo Petrol kršil hrvaško zakonodajo, če jutri cen znova ne spusti.

Od jutri namreč na Hrvaškem veljajo nove regulirane cene, liter dizla bo stal 1,47 evra, liter bencina pa 1,33 evra. Državni sekretar je še dodal, da ne gre za “nikakršno vojno”, da pa ima vsak “svojega lastnika. Mi ščitimo državljane Hrvaške, Petrol pa sebe, a videli bomo, čigava bo zadnja.”

Preberite še: Pred vnovično spremembo cen dizla in bencina v Sloveniji: se splača počakati ali morate pohiteti? 

Oglasila se je tudi Petrolova konkurenca na Hrvaškem, Ina, kjer so povedali, da bodo še naprej spoštovali “hrvaško zakonodajo in uredbe vlade.”

Prav tako se je danes na Petrolu oglasil hrvaški inšpektor, a po informacijah N1 iz Petrola kršitev ni našel, saj je šlo, dodajajo viri, za dvodnevno “luknjo.” Jutri, ko stopijo v veljavo spet nove regulirane cene, pa bo na Petrolovih in Croduxovih črpalkah na Hrvaškem po informacijah N1 cena takšna, kot jo je predpisala hrvaška vlada.

Petrol je 28. decembra na Hrvaškem za eno uro večino svojih bencinskih servisov celo protestno zaprl, reakcija pristojnega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića pa je bila ostra. Javno je Petrol vprašal, zakaj tega ne storijo tudi v Sloveniji.

LJ-SOT-PETROL-POPOVIC-DROBNE-271222.mxf
N1

Direktorica Petrola Nada Drobne Popovič je v tistih dneh pojasnila, da je regulacija marž na Hrvaškem drugačna kot v Sloveniji in da marža na Hrvaškem že od marca lani ne omogoča pokritja stroškov, zaradi česar je Petrol na Hrvaškem ustvaril že 45,6 milijona evrov izgube. Pri zaprtju črpalk pa da je šlo “za apel hrvaški, da se bo treba usesti za mizo in najti način zanesljive oskrbe v letu 2023.”

V Sloveniji pa je Petrol, kot trdi, zaradi načina regulacije cen v času zadnje Janševe vlade utrpel 106 milijonov evrov izgube in jih od države želi nazaj. Vendar je pristojno ministrstvo za gospodarstvo konec decembra sporočilo, da zakon o kontroli cen državi ne nalaga obveznosti povrnitve gospodarske škode in izgubljenega dobička oziroma odškodnine in da ima država torej diskrecijsko pravico, da se odloči, ali bo naftnim trgovcem škodo povrnila ali ne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.