in

Pahor se je z avstrijskim kolegom zavzel za pravice slovenske manjšine v Avstriji

Predsednika so pozdravili otroci z zastavicami. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

“Mislim, da je prav zahtevati največ. Prav je, da pričakujemo, da se obveznosti iz mednarodnih pogodb in dvostranskih sporazumov v celoti izpolnjujejo,” je poudaril Pahor. Dodal je, da pravice te manjšine ureja avstrijska državna pogodba (ADP) iz leta 1955 in da je Avstrija zavezana njenemu izpolnjevanju.

Da je obravnava slovenske manjšine v Avstriji odprto vprašanje, je priznal tudi avstrijski predsednik.

Van der Bellen je tudi ponovil, da si Avstrija prizadeva za uradno priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot dela slovenske družbe. “Bilo bi razveseljivo, če bi bila izenačena z italijansko in madžarsko manjšino,” je dejal.

Pahor je dejal, da je Slovenija namenila sredstva za nemško govorečo skupino, sam se je tudi večkrat sešel z njenimi predstavniki. DZ pa ne razmišlja o spremembi statusa, da bi to postala manjšina, je povedal.

Avstrijski predsednik van der Bellen in slovenski predsednik Pahor. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Avstrijski predsednik van der Bellen in slovenski predsednik Pahor. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Status kandidatke za BiH

Predsednika sta se zavzela tudi za to, da bi Bosna in Hercegovina še ta mesec dobila status kandidatke za članstvo v EU. Izrazila sta obžalovanje, ker Avstrija v četrtek ni podprla članstva Bolgarije in Romunije v schengnu.

Med osrednjimi temami pogovorov med predsednikoma so bile tudi vojna v Ukrajini ter podnebne spremembe.

Obisk Van der Bellna je zadnji uradni obisk kakega tujega državnika v Sloveniji v mandatu predsednika Pahorja. V Slovenijo je prispel v četrtek, ko ga je Pahor gostil na neformalni prijateljski večerji na gradu Strmol.

Predsednika sta ob tej priložnosti drug drugemu podelila najvišji državni odlikovanji svojih držav – slovenski red za izredne zasluge in veliko zvezdo častnega znaka za zasluge za Avstrijo – za prispevek pri poglobitvi dvostranskih odnosov in krepitvi vezi med državama v evropskem duhu.

Avstrijski predsednik ima na programu še pogovore s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Popoldne se bosta Pahor in Van der Bellen srečala z nemško govorečo skupnostjo. Avstrijski predsednik bo imel tudi neformalno srečanje z novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar, ki bo predsedniške dolžnosti prevzela 23. decembra.
Popoldne bosta predsednika obiskala Ptuj in na tamkajšnjem gradu postavila klop prijateljstva med državama. To bo zadnja, 27. klop, ki jo bo ob obisku tujih državnikov v Sloveniji postavil predsednik republike Pahor.