in

Oškodovanje Ine na Hrvaškem: policija pridržala še dve osebi

Hrvaška policija in urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala sta zjutraj pridržala še dve osebi, povezani z afero oškodovanja Ine.

Hrvaška policija in urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) sta v povezavi z afero, v kateri je peterica osumljenih oškodovala Ino za najmanj milijardo kun, danes zjutraj pridržala še dve osebi. Šlo naj bi za direktorja iz Ine in direktorja podjetja za trgovanje s plinom, danes razkriva hrvaški časnik Jutarnji list.

Ina

Preiskovalci so po pisanju Jutarnjega lista odkrili, da je v povezavi z oškodovanjem Ine potekala še ena, podobna vzporedna “zgodba”. Tudi v tem primeru naj bi se direktorji iz Ine poskušali finančno okoristiti prek trgovanja s plinom z enim od podjetij.

Domnevno naj bi šlo za podobno vrednost oškodovanja kot v prvem primeru, vanj pa naj bi bili vpleteni nekdanji direktor oddelka Ine za naravni plin Damir Škugor, vodja prodaje plina in energije Ine Stjepan Leko, ki je bil namestnik Škugorja, ter direktor podjetja EVN Croatia Plin Vlado Mandić, piše Jutarnji list, ki se sklicuje na neuradne vire.

Policija je avgusta letos zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina pridržala tedanjega direktorja oddelka Ine za naravni plin Damirja Škugorja, sicer tudi člana HDZ, njegovega očeta Daneta Škugorja, lastnika podjetja OMS upravljanje Gorana Husića in Josipa Šurjaka ter predsednico uprave družbe Plinara istočne Slavonije Marijo Ratkić.

Osumljeni naj bi se dogovorili, da Ina prek družbe Plinara istočne Slavonije podjetju OMS upravljanje prodaja plin po netržno nizkih cenah, 19,46 evra na megavatno uro, to pa ga je prodajalo naprej v tujino po 210 evrov na megavatno uro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.