in

Orban v Berlinu: Angela Merkel bi vojno v Ukrajini preprečila

Madžarski premier Viktor Orban je bil ob obisku Berlina, kjer se je med drugim srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, znova kritičen do sankcij EU proti Moskvi ter pozval k pogajanjem med ZDA in Rusijo za prekinitev ognja v Ukrajini. Poln hvale je bil tudi na račun bivše kanclerke Angele Merkel, ki da bi lahko preprečila vojno.

Madžarski premier Viktor Orban je v okviru večdnevnega obiska nemške prestolnice danes sodeloval v razpravi, v kateri je beseda tekla o vrsti aktualnih vprašanj, med drugim tudi o ruski invaziji na Ukrajino. Orban je izrazil prepričanje, da bi morala pogajanja o prekinitvi ognja v Ukrajini potekati med ZDA in Rusijo, pri katerih pa Ukrajina ne bi smela sodelovati.

Ukrajina se lahko brani pred ruskimi okupatorji samo zato, ker ima vojaško podporo ZDA. “Zato se morajo Američani dogovoriti z Rusi. In potem bo vojne konec,” je dejal Orban na dogodku, ki sta ga pripravila revija Cicero in dnevnik Berliner Zeitung.

Predsednika ZDA Joeja Bidna ne vidi kot primernega pogajalca na strani ZDA zaradi njegovih ostrih besed na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina. Slednjega je namreč Biden med drugim označil za vojnega zločinca in morilskega diktatorja.

“To, kar bom rekel, bo zdaj zvenelo grobo, a upanje za mir je Donald Trump,” je glede na uradni prevod v pogovoru dejal Orban, ki svoje upe polaga v bivšega ameriškega predsednika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski premier je našel tudi pohvalne besede za nekdanjo kanclerko Angelo Merkel, za katero je prepričan, da bi lahko preprečila vojno v Ukrajini, če bi bila še na položaju. Pri tem je spomnil, da je Merkel že leta 2014 s svojimi dejanji po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim preprečila vojno. “Kar je Angela Merkel naredila med krimsko krizo, je bila mojstrovina,” je dejal.

Orban se je z Merkel v Berlinu srečal v nedeljo. Informacij o vsebini njunih pogovorov sicer niso posredovali. V ponedeljek se je madžarski premier sestal še s kanclerjem Scholzem, s katerim naj bi govorila predvsem o vojni v Ukrajini in sankcijah EU proti Rusiji.

Orban je njune pogovore opisal kot “plodne”. Kot je dejal po srečanju, je Scholza prosil, naj bo “strpen glede vprašanj, o katerih se državi ne strinjata”, denimo do stališča madžarske vlade glede migracij in multikulturalizma, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Orban je vezi med Madžarsko in Nemčijo opisal kot “posebne” in dejal, da “vsekakor služijo kot dobra podlaga za nadaljnji razvoj dvostranskega sodelovanja”. Na današnjem dogodku je tudi ponovil že znano kritiko na račun sankcij EU proti Rusiji, ki jih je povezava uvedla zaradi invazije na Ukrajino. Politiko sankcij je označil za “katastrofalno” rekoč, da te bolj škodijo EU kot Rusiji.

“Pri energiji smo mi palčki, Rusi pa velikani. Palček sankcionira velikana. In potem se čudimo, da potem palček umre,” je razmerje ponazoril Orban, ki je pozval k reviziji sankcij in reformi oskrbe z energijo, da bi EU dosegla neodvisnost, namesto da bi “le zamenjala gospodarja”, poroča MTI.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.