in

Oktobrska izvoz in uvoz višja od primerljivih mesečnih vrednosti v letu 2019

Foto: BoBo

Glede na oktober 2019, torej pred izbruhom pandemije covida-19, je bil izvoz blaga v desetem letošnjem mesecu višji za 16,9 odstotka, uvoz pa za 26 odstotkov. Tudi vse druge mesečne vrednosti izvoza in uvoza blaga v letošnjem letu do zdaj so bile višje od primerljivih mesečnih vrednosti v 2019, izjema je bil le uvoz blaga v januarju, so dodali na statističnem uradu (Surs).

V trgovinski bilanci je bil tudi v oktobru letos ustvarjen primanjkljaj, tokrat sedmič zapored. Pokritost uvoza z izvozom je bila 89,3-odstotna, primanjkljaj pa je znašal 0,4 milijarde evrov.

Tako izvoz v države članice EU kot uvoz iz teh držav sta bila oktobra vredna 2,5 milijarde evrov. Obseg trgovanja s temi državami je bil pri obeh kazalnikih približno za petino večji kot oktobra lani.

V države zunaj EU pa je Slovenija izvozila za 1,1 milijarde evrov blaga, za 1,6 milijarde evrov blaga pa je iz omenjenih držav uvozila. Vrednost izvoza v omenjene države je bila v primerjavi z oktobrom lani za 6,9 odstotka višja, uvoz pa je porasel za 69 odstotkov. “K vrednosti trgovanja Slovenije s temi državami so prispevali pomemben delež posli oplemenitenja,” so poudarili v Sursu.

V nečlanice EU-ja je Slovenija v oktobru letos izvozila in iz njih uvozila največ proizvodov iz blagovnega sektorja kemični in z njimi povezanimi proizvodi. Pri izvozu je najintenzivneje trgovala s Švico, pri uvozu pa s Švico in Kitajsko.

V prvih 10 mesecih letošnjega leta se je izvoz blaga glede na lansko primerljivo obdobje povečal za 18,9 odstotka, uvoz blaga pa je porasel za 30,4 odstotka. V tem obdobju je Slovenija izvozila za 32,6 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 33,9 milijarde evrov.

Primanjkljaj, ustvarjen v tem obdobju, je znašal 1,3 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 96,3-odstotna.