in

Ob zidu na poljsko-beloruski meji tudi elektronski sistem za nadzor migracij

Poljska bo ob 5,5 metra visokem zidu na meji z Belorusijo vzpostavila tudi elektronski sistem za nadzor migracij.

Poljsko notranje ministrstvo je v četrtek predstavilo konkretne načrte za trajne tehnične ovire na meji z Belorusijo. Minister Mariusz Kaminsky je pojasnil, da na 180 kilometrih meje ne bodo postavili le fizične pregrade, ampak bodo namestili tudi moderen elektronski sistem za nadzor.

Pregrada, kar pri opoziciji imenujejo zid, bo visoka 5,5 metra. Na petmetrskih jeklenih stebrih bodo namestili še pol metra bodeče žice. Dodali bodo tudi senzorje gibanja in kamere. Na mejo pa bodo poslali še dodatnih 750 nadzornikov meje. Zadeva bo predvidoma končana do konca prve polovice prihodnjega leta. Uradno mora zakon, ki ga je že potrdil parlament, podpisati še predsednik Poljske Andzej Duda.

Poljska je že konec avgusta zaradi povečanega števila nezakonitih migracij vzdolž meje z Belorusijo začela postavljati 2,5 metra visoko provizorično ograjo z bodečo žico.

Poljska vlada obtožuje beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, da na zunanjo mejo EU organizirano pošilja migrante in begunce s kriznih območij. Lukašenko je konec maja kot odgovor na zaostrene sankcije Zahoda proti njegovemu režimu napovedal, da migrantov v svoji državi ne bo oviral na poti do držav Evropske unije.

Oznake