in

Ob uradnem zagonu daljnovoda Cirkovce-Pince srečanje med Golobom in Orbanom

Ob začetku izgradnje je Orbana sprejel takratni premier Janša. Foto: BoBo

Orban na obisk v Slovenijo prihaja dobri dve leti po tistem, ko je skupaj s prejšnjim slovenskim premierjem Janezom Janšo in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom simbolično zaznamoval začetek del za postavitev tega 2×400-kilovoltnega prenosnega daljnovoda, ki predstavlja prvo sistemsko povezavo elektroenergetskih omrežij Slovenije in Madžarske, obenem pa se navezuje tudi na hrvaško omrežje.

Orban v Slovenijo prihaja v času, ko je Madžarska predmet glasnih kritik zaradi njene politike do Rusije ob ruskem napadu na Ukrajino oziroma zaradi stališč, ko gre za sankcije in druge ukrepe EU proti največji svetovni državi. Madžarska namreč ne želi ogroziti svoje tesne energetske navezanosti na ruska plin in nafto.

Pogajanja že od 90. let, gradnja je trajala slabe dve leti
Pogajanja za izgradnjo madžarsko-hrvaško-slovenske 400-kV omrežne povezave so se začela že sredi 90. let, zadnja faza je bila izgradnja daljnovoda Cirkovce-Pince. Slovenija je bila do 30. junija, ko je bila ob 10.03 vzpostavljena povezava med madžarskim in slovenskim elektroenergetskim sistemom, zadnja sosednja država, s katero Madžarska ni imela daljnovodne povezave.

Gradnja daljnovoda je potekala od avgusta 2020 do junija. V okviru gradnje je bilo zgrajenih in asfaltiranih 120 km dovoznih cest, vgrajenih 7850 ton jeklene konstrukcije, ki je postavljena na več kot 1000 plitvih in globokih temeljev. Poleg tega je bilo na 264 stolpih nameščenih več kot 2400 kosov izolatorskih verig, skozi katere je montiranih več kot 1500 km vodnikov, so ob zagonu zapisali na spletni strani daljnovoda Cirkovce-Pince.

Prav tako je Budimpešta pod velikim pritiskom Bruslja zaradi kršitev načel pravne države in pomanjkljivega boja proti korupciji, zaradi česar je še naprej zamrznjenih 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev za vzhodno slovensko sosedo.

Podrobnosti o temah pogovorov v Orbanovem in Golobovem kabinetu niso razkrivali, naj bi bil pa po pisanju portala Necenzurirano na mizi obeh predsednikov vlad tudi projekt čezmejnega plinovoda med Slovenijo in Madžarsko od Kidričevega do Pinc.

Če je bil plinovod sprva mišljen za transport ruskega plina do Italije, pa naj bi bila po pisanju portala zdaj Orbanova želja, da sčasoma tudi Madžarska zmanjša odvisnost od ruskega plina, prek plinovodne navezave na slovensko omrežje pa bi si v Budimpešti zagotovili dostop do alternativnih virov plina prek Italije in Slovenije.