in

Ob robu COP26 v Glasgowu: na tisoče mladih namesto v šole na protest

Na tisoče mladih se je podalo na ulice Glasgowa, kjer na podnebni konferenci COP26 sestankujejo svetovni voditelji. Na protestu je tudi svetovno znana podnebna aktivistka Greta Thunberg.

Več tisoč mladih podnebnih aktivistov se je danes podalo po ulicah Glasgowa, da bi od voditeljev in pogajalcev na podnebni konferenci COP26 zahtevali odločno ukrepanje proti podnebni krizi, poročajo mediji.

Na ulicah več tisoč mladih

Po ulicah Glasgowa po ocenah prirediteljev danes koraka najmanj 8000 mladih podnebnih aktivistov.

Med drugim jih bodo na končni točki pohoda nagovorili začetnica gibanja Petki za prihodnost Greta Thunberg, ki so jo že videli korakati v množici, vidna ugandska aktivistka Vanessa Nakate ter predstavniki sindikatov.

Foto : Hannah McKay/REUTERS

Namesto v šolo na protest

Podnebni shod so pripravili v škotski veji gibanja Petki za prihodnost. Pridružujejo se mu ljudje vseh starosti.

Mnogi starši spremljajo svoje otroke, mladi so zaradi protesta zapustili tudi pouk, kljub temu, da so jih politiki pozivali naj v šolskih klopeh vseeno ostanejo.

Najbolj izključevalni COP doslej?

Thunberg je bila v zadnjih dneh precej kritična do podnebne konference COP26, ki je po njenih besedah “najbolj izključevalni COP doslej”. Gre za “dvotedensko slavljenje dosedanjega načina delovanja in bla, bla, bla”, je zapisala na spletnem družbenem omrežju Twitter v četrtek.

Protestniki so pripravili tudi pismo, ki poziva h končanju financiranja novih fosilnih projektov zavoljo prihodnosti in zdravja otrok.

Policija napovedala odločen odziv na morebitne izgrede

Tudi v soboto so v Glasgowu, Londonu in drugih britanskih mestih napovedani protesti. Policija je posvarila, da se bo na morebitne izgrede odzvala hitro in odločno.

Podnebni protesti se odvijajo v času, ko se podnebna konferenca COP26 približuje prvemu polčasu. Predsedniki držav in vlad so jo zagnali z vrhom v ponedeljek in torek, na katerem so se med drugim številne države zavezale h koncu krčenja gozdov in zmanjševanju izpustov metana.

Nato so se oči uprle v pogajalce, ki morajo zlasti dokončati knjigo pravil za uresničevanje pariškega sporazuma. Le jasna pravila bodo namreč zagotovila, da bodo cilji, h katerim se bodo zavezale države, v celoti doseženi. V skladu s pariškim sporazumom naj bi pogodbenice globalno segrevanje ozračja do konca stoletja omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje.

Prestižna večerja “svetovnih voditeljev”

Nekateri protestniki so protestirali tudi tako, da so se oblekli v kostume, ki prikazujejo svetovne voditelje, kako večerjajo degradirano okolje in ob tem nazdravljajo.

Mladi na protestu v COP26 Glasgow
Foto : Russell Cheyne/REUTERS