in

Novi protesti v Republiki Srbski in opozorila volilne komisije BiH

Več tisoč ljudi je včeraj v Banjaluki že drugič protestiralo zaradi izidov volitev v Bosni in Hercegovini in zahtevalo vnovično štetje glasov. Da so se na volitvah dogajale nepravilnosti in da so odpovedali volilni odbori, je v petek po poročanju tamkajšnjih medijev opozoril tudi predsednik državne volilne komisije Suad Arnautović.

Množični protesti v Banjaluki so potekali že v četrtek in so jih tako kot nedeljske organizirale opozicijske stranke iz Republike Srbske. Protestniki so od državne volilne komisije (CIK) zahtevali ponovno štetje glasov za predsednika te srbske entitete ter odhod vodje največje srbske stranke v BiH, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) in trenutnega srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika.

Po mnenju opozicije se je na volitvah v BiH zgodila volilna kraja, spornih pa je več kot 65.000 glasov. “Dovolj je volilnih kraj, Jelena Trivić je pošteno zmagala, ob podpori svojega ljudstva,” je na protestih izjavil predsednik Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislav Borenović, ki ji pripada najmočnejša Dodikova protikandidatka Jelena Trivić.

Po zadnjih neuradnih delnih izidih, ki jih je po skoraj 80 odstotkih preštetih glasov objavila državna volilna komisija, v tekmi za predsednika Republike Srbske pred Trivić za okoli 28.000 glasov vodi Dodik. Osvojil je 48,36 odstotka glasov, Trivić pa 43,27 odstotka.

“Glavni nadzornik volilnih rezultatov v državni volilni komisiji bo pripravil poročilo, za katera volišča in ravni oblasti bo treba ponovno odpreti vreče in pravilno ugotoviti volilne rezultate v glavnem središču za štetje,” je na petkovi novinarski konferenci po poročanju Radiotelevizije Herceg-Bosne (RTV HB) napovedal Arnautović.

Poudaril je, da volilni odbori, na katere se nanašajo odredbe državne volilne komisije, niso zakonito opravili svojega dela. “Nepravilno so pakirali volilni material, nepravilno so izpolnjevali obrazce, na katerih ima kandidat na primer več glasov od svoje politične stranke, kar je nemogoče, ali pa skupno število glasov ni enako skupnemu številu veljavnih glasov, ki so jih osvojili politični subjekti. Pojavile so se tudi druge matematične nelogičnosti,” je pojasnil Arnautović.

Foto : Profimedia

Državna volilna komisija po njegovih besedah zaradi neizpolnjevanja zakonskih obveznosti volilnih odborov tudi ni mogla objaviti rezultatov za posamezna telesa oblasti v roku 24 ur od zaprtja volišč.

Arnautović je še poudaril, da bo “takšno stanje, dokler bodo politični subjekti imeli monopol nad izbiranjem volilnih odborov”. Volilne odbore namreč sestavljajo ljudje, ki jih izbirajo stranke, tako da glasove štejejo tisti, ki so na oblasti.

Končne uradne izide volitev v BiH naj bi državna volilna komisija objavila do 1. novembra.

Prve odzive po volitvah v BiH smo zbrali že minuli teden v oddaji N1 STUDIO z Miho Orešnikom, dr. Farisom Kočanom in novinarko N1 Sarajevo Tino Jelin Dizdar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.