in

Novak o sebi: “Ta Đoković bi premagal tistega izpred desetih let”

Novak Đoković je v tej sezoni osvojil tri grand slame, zaključni turnir najboljše osmerice v Torinu, turnirja serije masters v Cincinnatiju in Parizu ter turnir v Adelajdi. Foto: Reuters

Če konec tedna osvojim še Davisov pokal s Srbijo, bom res lahko rekel, da je to moja najboljša sezona,” je povedal Srb, potem ko je v Torinu svojima naslednikoma Carlosu Alcarazu in Janniku Sinnerju v polfinalu in finalu prepustil pet oziroma šest iger.

Sorodna novica
Đoković drugi s 50 zmagami na zaključnih turnirjih, brez poraza le Dimitrov

Dvoboja proti Alcarazu in Sinnerju sta verjetno moja dva najboljša v sezoni. Jannika sem premagal pred njegovimi navijači in se mu oddolžila poraz med tednom. Ko sem potrdil številko ena ob koncu sezone z zmago nad Runejem, mentalni nisem več bil tukaj. To je vplivalo na mojo igro. Hvala Janniku, ker me je popeljal v polfinale. Ko sem dobil to priložnost, sem si rekel ‘pokaži kaj zmoreš’. In osvojil sem štiri od petih največjih lovorik v tem letu,” je povedal Đoković, ki mu je popolno sezono skazil le Alcaraz z zmago v petih nizih v finalu Wimbledona.

Ivanišević: “Če malo dvomiš o sebi, te bo pojedel kot lev”

Taktično je igral popolnoma drugače kot v torkovem porazu. Na Janniku je bil velik pritisk in Novak je to izkoristil. Tudi če malo dvomite o sebi proti Novaku, ni dobro za vas. Ko se soočite z levom, vas bo pojedel v dveh sekundah,” je povedal trener Đokovića Goran Ivanišević in dodal: “Takoj, ko je bilo jasno, da je v polfinalu, sem vedel, da bo osvojil turnir. Mentaliteta se je spremenila, prišel je novi Đoković. Ko pride pravi Novak, nihče ne more igrati z njim.

Roland Garros prelomna točka

Sorodna novica
Đoković se je oddolžil Sinnerju in sedmič osvojil zaključni masters

Ključen trenutek sezone je bil po Đokovićevem mnenju Roland Garros. “Naučil sem se in potrdil, da je pravilen razpored tisti, ki daje rezultate. Nisem bil pripravljen na sezono na pesku do Rolanda Garrosa. Dvomil sem o svoji igri. Potem sem se posvetoval s svojo ekipo in ta zmaga v Parizu mi je dala krila za nadaljevanje sezone. Po tem sem izgubil le dva dvoboja,” je povedal Đoković, ki je sezono končal z izkupičkom 55:6.

Kateri Đoković je boljši? Ta ali tisti izpred desetih let? “Rekel bi, da bi ta Novak premagal tistega izpred desetih let. Ampak trenutki so drugačni. Ne igram več tako kot takrat. Zdaj moram izbirati turnirje. Postavili smo mi podobno vprašanje že prej in odgovoril sem, da bi to bilo lahko delo za 36-letnika. Hecam se, ampak vem, da bi namučil mlajšega sebe.

Đokovićevi cilji so jasni. “Prihodnje leto grem na vse štiri grand slam turnirje in olimpijske igre. Skušal se bom približati tudi rekordu Jimmyja Connorsa,” je povedal Đoković, ki je v Tornu prišel do 98. turnirske lovorike. Pred njim sta še Roger Federer (103) in JImmy Connors (109).