in

Nov osnutek končne izjave podnebne konference pri fosilnih gorivih šibkejši

Za pogajalci na podnebnem vrhu COP26 v Glasgowu je naporna noč. Pripravili so nov osnutek besedila končne izjave, v katerem ostaja zaveza o stopnjevanju prizadevanj za postopno odpravo energije iz premoga in opuščanju neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, a brez izrecnega opuščanja njihove uporabe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protest v Glasgowu

Predsedujoči podnebni konferenci COP26 v Glasgowu Alok Sharma je danes delegate pozval k sprejetju osnutka končne izjave. Po njegovih besedah ta predstavlja uravnotežen dogovor, ki pomeni korak naprej za vse, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vsak ima priložnost, da pove, kaj si misli. Upam, da kolegi znajo ceniti to, kar je na mizi,” je dejal Sharma in konec podnebne konference, ki se je že zavlekla, napovedal za danes popoldne.

Poziv k opustitvi fosilnih goriv, a brez izrecne navedbe opuščanja

Najnovejše besedilo izjave, ki so jo pripravili po dveh tednih pogajanj, vsebuje tudi poziv državam, da prihodnje leto okrepijo zdajšnje podnebne zaveze, najbogatejšim pa tudi, da do leta 2025 podvojijo sredstva za financiranje podnebnih ukrepov v primerjavi z letom 2019.

V današnjem osnutku je bila omemba fosilnih goriv šibkejša od prejšnjega osnutka, ki je države prav tako pozival, naj pospešijo postopno opuščanje premoga in subvencij za fosilna goriva, še poroča AFP. Nov osnutek vsebuje tudi poziv k “prepoznavanju potrebe po podpori za pravičen prehod”, ki bo omogočila razogljičenje državam v razvoju, odvisnim od fosilnih goriv.

Mladi na protestu v COP26 Glasgow
Zemlja

V besedilu sicer ni omenjeno nobeno posebno financiranje za izgubo in škodo, ki bi jo revnejše države utrpele ob opuščanju fosilnih goriv, kar je bila tudi ključna zahteva revnejših držav. V osnutku je zgolj ponovno poudarjena nujnost povečanja ukrepov in podpore za ranljive države.

Osnutek predvideva tudi poziv državam, da pospešijo svoje načrte za zmanjšanje emisij in do konca leta 2022 predložijo nove načrte. To je kar tri leta prej, kot je določeno v pariškem podnebnem sporazumu, še poroča AFP.

Zadnji osnutek dogovora bodo zdaj pregledale delegacije držav in pogajalske skupine.

Glasgow
Foto : PROFIMEDIA

Končanje konference pričakovati danes

Podnebna konferenca v Glasgowu bi se sicer morala končati že v petek, a so se pogajanja zavlekla. Konferenca naj bi se sicer po pričakovanjih končala danes s sprejetjem izjave.

V skladu s pariškim sporazumom naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje.