in

Nevihtni sistem potuje proti vzhodu, spremljajo ga močan veter, nalivi, toča

Težav z neurji še ni konec. Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in dele Slovenije so že zajele nove nevihte. Pri Arsu znova opozarjajo, da lahko pričakujemo močne sunke vetra, nalive in tudi točo.

Po prvi nevihtni fronti, ki je težave po Sloveniji povzročala tekom noči in zgodnjega jutra, nevarnost krajevnih močnih neurij še ni mimo. Na Agenciji RS za okolje so namreč že dopoldne napovedovali nov popoldanski prehod vremenske fronte z burnejšim vremenskim dogajanjem. “Krajevna neurja bodo ponovno lahko spremljali močnejši sunki vetra, pojavljali se bodo tudi nalivi in toča,” so meteorologi zapisali na Twitterju.

Radarska slika padavin kaže hitro premikanje več novih neviht. Te so se preko Notranjske ter Posočja premaknile proti Ljubljani in naprej proti Kamniku. Od tam sedaj preko Dolenjske in Štajerske ter Koroške nadaljujejo svojo pot proti vzhodu, kjer je bilo že pred tem več nevihtnih celic.

“Nad osrednjim delom države se je organiziral nevihtni sistem, ki potuje z jugozahodnim vetrom,” še pravijo pri Arsu. Kot še opozarjajo, ga spremljajo močan veter, nalivi in toča, močna neurja pa bodo nastajala tudi v prihodnjih urah.

Zaradi napovedanih padavin se po podatkih Geološkega zavoda Slovenije predvsem v severnem delu države povečuje tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, ki so sicer možni tudi v ostalih predelih Slovenije. Prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Na Upravi RS za zaščito in reševanje še opozarjajo, da lahko ob padavinah hitro narastejo hudourniški vodotoki.

Neurja so obilico razdejanja po državi povzročila že zgodaj zjutraj. Močni sunki vetra so podirali drevesa in poskrbeli za številne izpade elektrike. Najhuje je bilo na severovzhodu Slovenije, o toči in težavah z vetrom pa so poročali tudi od drugod. Gasilci so morali poskrbeti tudi za več skupin, ki so taborile in zaradi močnega vetra ostali brez strehe nad glavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.