in

Nemcu Kühnu prva zmaga kariere, najboljši Slovenec Bauer na 35. mestu

Jakov Fak je tako Östersundu kot na sprintu v Hochfilznu nosil številko ena, ki pa mu ni prinesla dobrega nastopa. Foto: AP

Jakov Fak je odprl biatlonske tekme v Hochfilznu, a nastop med 119 biatlonci se najboljšemu slovenskemu lovcu na smučeh ni posrečil. Leže je zgrešil enkrat, še dvakrat stoje in že ob prihodu v cilj je vedel, da točk za svetovni pokal ne bo, na koncu pa je kot edini izmed petih Slovencev ostal brez sobotne tekme v zasledovanju.

Tršan z ničlo, a brez točk

Klemen Bauer je osvojil prve točke zime, pri čemer je bil s 56. časom teka tudi najhitrejši izmed Slovencev, ki niso blesteli v smučini. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Klemen Bauer je osvojil prve točke zime, pri čemer je bil s 56. časom teka tudi najhitrejši izmed Slovencev, ki niso blesteli v smučini. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Od Slovencev je kot edini do točk in prvič to zimo s 35. mestom prišel Klemen Bauer, ki je zgrešil samo enkrat. A podobno kot ostali je tek slovenskih biatloncev za boljše izide v sprintu prepočasen. Zlasti so bili vsi Slovenci izrazito počasnejši od tekmecev v zadnjem krogu.

Rok Tršan je tako podrl vseh 10 tarč, a je bil šele 44. Miha Dovžan je bil z enim zgrešenim strelom 57., Lovro Planko pa je kljub dvema kazenskima krogoma na 59. mestu še ujel sobotno tekmo.

Kühn pri 30. letih do prvenca med elito

Prvič v karieri je v svetovnem pokalu zmagal 30-letni Johannnes Kühn, ki je tako Nemčiji pristreljal in pritekel prvo zmago zime 2021/22. Bavarec Kühn je do presenetljive zmage prišel predvsem po zaslugi hitrega teka, zlasti je bil hiter v zadnjem krogu in je na koncu samo v teku bil boljši za 0,2 sekunde tudi od zmagovalca obeh sprintov v Östersundu Šveda Sebastiana Samuelssona.

“Bolje sem razdelil moči kot nazadnje. In potem je lažje in tudi več uživanja na progi,” je to za nemško televizijo pokomentiral zmagovalec, ki se je v zadnjem krogu otresel tudi napada aktualnega svetovnega prvaka s Pokljuke – Šved Martin Ponsiluoma je zaostal 14,3 sekunde. Najboljša sta zgrešila po eno tarčo. Na tretjem mestu je bilo drugo presenečenje sprinta – prvič v karieri je na stopničke stopil Belorus Anton Smolski, ki je zadel vseh 10 strelov.

Popoldne še sprint s 3 Slovenkami

V Östersundu je najprej slavila Švedinja Hanna Öberg, nato pa Avstrijka Lisa Theresa Hauser.

Ob 14.10 sledi sprint biatlonk s 116 nastopajočimi. Od Slovenk nastopajo Polona Klemenčič (#58), Živa Klemenčič (#81) in Nika Vindišar (#103).

Vse od leta 1996 je Hochfilzen na Tirolskem stalna postaja biatlonk in biatloncev v decembru. Od petka do nedelje gosti šest tekem: sprinta, zasledovalni tekmi in štafetni preizkušnji.

Po koncu tekme v Hochfilznu sledi vključitev v prenos tekme smučarskih skakalk v Klingenthalu (okoli 15.25).

V živo

SVETOVNI POKAL
HOCHFILZEN

Sprint (M):

                  * 
 1. J. KÜHN      NEM 26:05,0 (1)
 2. M. PONSILUOMA   ŠVE  +14,3 (1)
 3. A. SMOLSKI     BLR  20,5 (0)
 4. A. LOGINOV     RUS  22,0 (1)
 5. T. BOE       NOR  23,0 (1)
 6. E. JAQUELIN    FIN  23,6 (1)
...                  
35. K. BAUER      SLO 1:23,0 (1)
44. R. TRŠAN      SLO 1:35,3 (0)
57. M. DOVŽAN     SLO 1:47,5 (1)
59. L. PLANKO     SLO 1:53,8 (2)
68. J. FAK       SLO 2:17,8 (3)
                   
      * - kazenski krogi