in

Nemčija dovoli lastniški vstop Kitajcev v hamburško pristanišče

Nemška vlada je danes dala soglasje kitajski skupini Cosco Group za pridobitev nekaj manj kot 25-odstotnega lastniškega deleža v kontejnerskem terminalu v hamburškem pristanišču Tollerort, ki je eno večjih v Evropi. Posel s Kitajci je razburil več ministrov v nemški zvezni vladi, ves čas pa ga je podpiral nemški kancler Olaf Scholz.

Skladno s kompromisnim dogovorom bo kitajski logistični gigant Cosco lahko pridobil manjšinski lastniški delež v pristanišču Tollerort, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo nemško gospodarsko ministrstvo. Razlog za nasprotovanje večji lastniški prisotnosti v pristanišču je grožnja nacionalni varnosti, so dodali.

Cosco se je namreč najprej potegoval za 35-odstotno lastništvo, ki pa je razburilo mnoge v nemški koalicijski vladi. Skladno z dogovorom bo torej njegovo lastništvo manjše od 25 odstotkov, zato ne bo mogel imeti pomembnejšega vpliva na vodenje terminala. Kitajci bodo delež odkupili od logistične družbe Hamburger Hafen und Logistik (HHLA).

Večjemu vstopu Cosca v Tollerort je nasprotovalo več nemških zveznih ministrov, med njimi gospodarski, obrambni in zunanji, in sicer zato, ker pristanišče predstavlja kritično infrastrukturo. Gospodarski minister Robert Habeck je v luči nemškega spora z Rusijo glede dobav plina posvaril, da ni dobro biti odvisen od nobene države.

Nemški kancler Olaf Scholz, ki je bil v preteklosti tudi župan Hamburga, pa je bil prodaji ves čas naklonjen. Četudi zaskrbljenost Evrope v zvezi z gospodarsko odvisnostjo od Kitajske narašča, Scholz ponavlja, da mora Nemčija ohraniti močne poslovne vezi s to državo. Novembra se bo kot prvi voditelj iz EU v treh letih mudil v drugem največjem gospodarstvu na svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.