in

Napad na Banske dvore leta 1991: na Hrvaškem potrdili obtožnico zoper šest Srbov

Obtožni senat zagrebškega županijskega sodišča je danes potrdil obtožnico zoper šest pripadnikov letalskih sil Jugoslovanske ljudske armade (JLA) zaradi raketnega napada na rezidenco takratnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana na Banskih dvorih oktobra 1991. Postopek bo potekal v odsotnosti obtoženih, je dejal tiskovni predstavnik sodišča.

Obtožnica takratnega poveljnika petega letalskega korpusa JLA Ljubomirja Bajića, načelnika zračne podpore Slobodana Jeremića, načelnika 105. lovsko-bombniškega polka Đura Miličevića, častnika Čedomirja Kovačevića ter dva pilota, ki naj bi napad izvedla, Ratka Dopuđa in Damirja Lukića, bremeni poskusa umora visokih predstavnikov države in vojnih zločinov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vsi obtoženi so državljani Srbije, razen Lukića, ki ima tako srbsko kot hrvaško državljanstvo. Obtožnico je sodišče potrdilo šele danes, saj so obtoženi trdili, da so nekateri dokazi proti njim nezakoniti, predvsem izjave nekaterih prič, ki so bile zaslišane brez navzočnosti obrambe. Poleg tega naj bi zahtevali, da se vsa dokumentacija iz sodnega spisa prevede v srbščino in napiše v cirilici.

“Obtožene se bremeni, da so 7. oktobra 1991 ravnali s ciljem, da ogrozijo z ustavo predpisano državno in družbeno ureditev ter varnost Republike Hrvaške z umorom takratnega predsednika Republike Hrvaške, pri čemer so vedeli, da bodo z uporabo letalskih bomb in večjega števila raket zrak-zemlja v gosto naseljenem središču Zagreba ubili tudi druge osebe, ki se bodo znašle v bližini, in povzročili veliko uničenje objektov,” je v obtožnici navedlo tožilstvo.

Obtožni senat županijskega sodišča v Zagrebu je predhodno že zavrnil zahteve za izločitev izjav prič in uradnih zapisov, nakar se je obramba pritožila na višje kazensko sodišče, ki pa je te zahteve zavrnilo in potrdilo odločitev obtožnega senata, navaja Hina.

V napadu na Banske dvore oktobra 1991, kjer naj bi takrat bili prvi predsednik samostojne Hrvaške Franjo Tuđman, takratni in zadnji predsednik predsedstva SFRJ Stjepan Mesić ter predsednik zveznega izvršnega sveta SFRJ Ante Marković, je sicer umrl en civilist, eden je bil težje poškodovan, trije pa lažje. Politiki so objekt zapustili že prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.