in

Na Ptujskem najnižje število iskalcev zaposlitve do zdaj

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor območne službe Tomaž Žirovnik, je števila sredi septembra padla pod 2000, kar je po njegovem ob povečanem številu zaposlenih izjemno dober pokazatelj trenda na regionalnem trgu dela.

Konec septembra je bilo tako na območju ptujskega in ormoškega urada registriranih 1965 brezposelnih oseb, kar je 784 oziroma 28,5 odstotka manj kot v enakem obdobju pred letom dni in je bolje od povprečja Slovenije, kjer je bilo brezposelnih za dobrih 21 odstotkov manj kot lani v tem času. Povprečni čas brezposelnosti je septembra v regiji znašal nekaj več kot 20 mesecev.

Na območju Območne službe Ptuj, ki pokriva ptujsko in ormoško upravno enoto, je bilo julija po podatkih državnega statističnega urada okoli 29.000 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 747 oziroma 2,7 odstotka več kot pred letom dni, tako da je stopnja registrirane brezposelnosti znašala 5,4 odstotka in se je v primerjavi z letom prej znižala za 2,4 odstotne točke.

Kot je še pojasnil Žirovnik, so delodajalci na tem območju od začetka leta do konca septembra ptujski območni službi prijavili 4895 prostih delovnih mest. Med temi je bilo še naprej največ povpraševanja po elektroinštalaterjih (440), delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (310), voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev (239), elektromehanikih (216) in natakarjih (140).

V tem času se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 1961 oseb, kar je za 550 oseb oziroma dobro petino manj kot v enakem obdobju lani. Med njimi je bilo 199 presežnih delavcev, 159 iskalcev prve zaposlitve, 15 delavcev, ki so delo izgubile zaradi stečaja oziroma. likvidacije podjetja ter 1254 zaposlenih, ki se jim je izteklo delovno razmerje za določen čas.

V istem obdobju se je iz evidence odjavilo 2695 oseb, kar je 579 oseb manj kot v enakem obdobju lani, med temi jih je 1869 dobilo zaposlitev.

Dobre rezultate Žirovnik pripisuje tudi usposobljenosti kadrov iz regije, ki si, kadar za njih ni dela v bližnji okolici, znajo zaposlitev najti tudi v sosednjih regijah ali celo tujini. Vendarle pa raste tudi število novih delovnih mest na Ptujskem, tako da že opažajo tudi trend vračanja ljudi iz tujine, med katerimi so nekateri tudi odprli svoja podjetja.

V zadnjem letu je bil največji šok za regijo zaprtje podjetja Safilo v Ormožu, kjer je brez dela ostalo več sto ljudi, a si je velika večina teh že našla novo zaposlitev. Po besedah Mirana Murka iz ptujskega urada za delo se je na njihova dva urada ob zaprtju tovarne prijavilo 417 delavcev, zdaj pa jih je brez dela le še 56.

Sicer pa se v aktualnih razmerah po njegovem kaže, da dobri delodajalci težav s kadrom nimajo, medtem ko tisti, ki ne želijo popuščati zahtevam trga, veliko težje dobijo nove delavce oziroma se morajo za njimi ozirati v tujini.

“Za nas so najbolj pomembni partnerji tisti, ki so se prilagodili razmeram in se trudijo za nove delavce in z njimi. Razmere niso več takšne, da so na voljo le dobro usposobljeni delavci, pač pa predvsem taki, ki potrebujejo spodbudo, uvajanje in pomoč, da se prilagodijo delovnemu mestu,” je dodal Murko in povedal, da je kar nekaj tudi priložnosti za zaposlovanje starejših.

Čeprav se obeta nova kriza, tokrat povezana z vse dražjimi energenti, kar bi lahko znova pripeljalo do odpuščanj, Žirovnik ne želi biti vnaprej pesimističen. Kot je dejal, smo se tudi iz prejšnjih kriz naučili, da vse ni vedno tako črno, ob tem pa verjame, da so v regiji prilagodljivi na razmere tako delodajalci kot iskalci zaposlitve.