in

Na posvetu v Krškem: Jedrska energija je zelena

Jedrska energija je zelena energija, so poudarili na posvetu. Foto: BoBo

Posvet je vodil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, ki je po posvetu povedal, da so želeli osvetliti vlogo jedrske energije in jo predstaviti kot nizkoogljični energetski vir. Sicer pa jo v mešanici energetskih virov v Sloveniji predvidevajo tudi v prihodnje, je pristavil.

Ker jedrska energija v zadnjem obdobju doživlja nekakšno renesanso, so obravnavali vrsto vprašanj. Med temi je navedel vprašanje uvrstitve jedrske energije med vire zelene energije. Pogovarjali so se tudi o izobraževalnem sistemu in popularizaciji jedrskega študija. O prenehanju uporabe premoga v Sloveniji in kako ter s katerimi energetskimi viri ga nadomestiti. Pri tem so se zavzeli za kombinacijo obnovljivih virov in jedrske energije.

Glede uvrstitve jedrske energije med zelene energetske vire je državni sekretar dejal, da je prepričan, da bo tako. “Signali”, ki jih po njegovih besedah pošilja Evropska komisija, govorijo namreč o obnovljivih virih energije in zelenem prehodu, ki brez zanesljivega energetskega vira ne bo mogoč. To pa je, kot je ocenil, jedrska energija in še morda zemeljski plin kot prehodni energent.

Jedrska energija je zelena

Vsi signali gredo v smer, da bodo jedrsko energijo spoznali kot zeleno, kar bo pozitiven signal morebitnim naložbenikom oz. družbam, ki bi sodelovale pri vlaganju, je poudaril.

Glede gradnje morebitnega drugega bloka slovenske jedrske elektrarne je menil, da morajo pred končno odločitvijo o tem najprej izpeljati številne postopke in določiti financiranje. Leta 2026 ali najpozneje leta 2027 bi morala biti po njegovem mnenju sprejeta odločitev, kako naprej. Če bodo vse predpostavke izpolnjene in če bo v družbi splošno strinjanje o drugem bloku jedrske elektrarne, pa naj bi sledila gradnja, je dodal Košorok.

Sicer pa želijo jedrsko energijo kot varno in zanesljivo predstaviti tako prebivalcem Slovenije kot sosednjih držav. Sodelujejo tudi v iniciativi enako mislečih držav z jedrsko energijo pod pokroviteljstvom Francije.

Na današnji strokovni posvet so med drugim povabili ključne energetske strokovnjake iz Slovenije in Hrvaške, predstavnike hrvaškega elektrogospodarstva in Nuklearne elektrarne Krško, Instituta Jožef Stefan in Elektroinštituta Milan Vidmar, je še navedel Košorok.