in

Na pomoč prispeli še zadnji zdravstveni delavci italijanske vojske

Zasedba zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki je v Slovenijo prišla, da bi pomagala pri oskrbi bolnikov s covidom-19, je popolna. Šestim zdravstvenim delavcem italijanske vojske, ki so v Slovenijo prispeli konec tedna, se je pridružilo še devet zdravstvenih delavcev, ki so jim prihod sprva preprečile vremenske razmere.

Konec tedna je v Slovenijo prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo v slovenskih bolnišnicah pomagali pri oskrbi bolnikov s covidom-19.

italijanski vojaki

V torek je na Letališče Jožeta Pučnika prispelo še skupina devetih, ki so jim prihod konec tedna preprečile vremenske razmere.

Tako je zasedba zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bo v Sloveniji pomagala pri oskrbi bolnikov s covidom-19, popolna. Slovenske vojaške zdravstvene ekipe, ki že pomagajo v slovenskih bolnišnicah, je skupno okrepilo pet zdravnikov in deset medicinskih tehnikov italijanske vojske.

Kot smo poročali, bodo z okrepitvami iz Italije dopolnili ekipe vojaške zdravstvene enote v UKC Ljubljana. Vsaka izmed petih ekip naj bi bila sestavljena iz italijanskega zdravnika, dveh italijanskih tehnikov zdravstvene nege, slovenske diplomirane medicinske sestre in dveh bojnih reševalcev. Ekipe vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki delujejo v bolnišnicah v Celju, Novem mestu in Mariboru, naj bi medtem ostale nespremenjene.

V slovenskih bolnišnicah že pomaga 35 pripadnikov Slovenske vojske

“Prihod italijanskih kolegov je jasno sporočilo, da smo skupaj močnejši in da v kritičnih trenutkih lahko računamo drug na drugega. Jasno je, da covida-19 nihče ne more premagati sam in da enkrat udari bolj po eni, drugič bolj po drugi državi. Izkušnje so nam pokazale, da si moramo medsebojno pomagati,” je ob prihodu prve skupine italijanskih vojakov konec tedna dejal minister za obrambo Matej Tonin.

V slovenskih bolnišnicah pri oskrbi bolnikov s covidom-19 trenutno pomaga 35 pripadnikov Slovenske vojske: po pet v celjski in novomeški bolnišnici, deset v UKC Maribor in petnajst v UKC Ljubljana.