in

Na Hrvaškem potrjena prva primera okužbe z različico omikron

Na Hrvaškem so potrdili dva primera okužbe z novo različico koronavirusa omikron. To so sporočili na izredni novinarski konferenci. Okužena sta bila skupaj na poslovnem srečanju, izven države pa nista potovala. Zdaj testirajo vse, ki so bili na tem srečanju, in druge njune kontakte. Da pa so novi primeri neizbežni, je opozoril hrvaški epidemiolog Bernard Kaić.

Predstavniki Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) so na novinarski konferenci sporočili, da so potrdili dva primera okužbe z novo različico koronavirusa omikron. Sum na to je obstajal že v petek.

slavoj žižek yanis varoufakis

Pri eni osebi imajo že dokončne rezultate, da gre res za omikron, v drugem primeru pa je bila oseba cepljena, zato je bila za sekvenciranje na voljo premajhna količina virusa. Vseeno so ugotovili, da gre za isto mutacijo, kot so jo najprej zabeležili v Bocvani.

Osebi sta med seboj epidemiološko povezani. Kje sta se okužili, še niso ugotovili, vedo pa, da nista zapustila Hrvaške. Da sta skupaj bila na poslovnem srečanju, so ugotovili med epidemiološkim poizvedovanjem. Vsi, ki so bili na tem dogodku in drugi njuni kontakti, morajo v karanteno. Testirali so že 13 ljudi, ki so bili prav tako udeleženci srečanja.

“Na srečanju so bili tudi tujci, zato smo o tem obvestili države, od koder prihajajo,” je dejal epidemiolog HZJZ Bernard Kaić. “Mislim, da so drugi primeri neizbežni. Bilo je vprašanje časa, kdaj bo omikron prišel na Hrvaško.”

Simptomi podobni gripi

Na vprašanje, ali bodo zaradi omikrona spremenili pravila glede karantene, je Kaić odgovoril, da ne. “Postopali bomo podobno kot takrat, ko je prišla delta. Ko bo primer potrjen ali bo obstajal močan sum, bomo kontakte teh oseb dali v karanteno za 14 dni, za vse ostalo bo enako kot prej. A vsi se moramo zavedati, da je to začasno, ko so primeri sporadični. Če se bo zgodilo isto kot pri delti, potem to ne bo smiselno,” je še dejal.

Obolela sta imela povišano temperaturo in občutek, kot da ju je povozil vlak ali avtobus, a to je trajalo nekaj dni, je Kaić povedal o simptomih, ki jih je označil za podobne gripi. Če bi se izkazalo, da je omikron bolj nalezljiv, a da so simptomi in potek bolezni blažji, bi bilo to “zelo dobro”, je še dejal hrvaški epidemiolog.