in

Ministrica za kmetijstvo za označevanje porekla medu: “Imamo zelo močno podporo”

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko bo na zasedanju kmetijskih ministrov članic EU v Bruslju predstavila pobudo o reviziji direktive o medu. Pri njenih prizadevanjih za jasno označevanje porekla medu ima podporo 19 držav članic.

Slovenija bo na zasedanju kmetijskih ministrov članic EU v Bruslju predstavila pobudo o reviziji direktive o medu, v kateri si prizadeva za jasno označevanje porekla medu, je pred zasedanjem povedala kmetijska ministrica Irena Šinko.

Trenutno je po besedah ministrice z etikete medu razvidno zgolj, ali je med iz EU ali gre za mešanico z medom iz tretjih držav. Slovenija pa si želi, da bi bila na etiketi zapisana vsaka država posebej in kolikšen delež predstavlja med iz te države. To bi moralo veljati tako za članice EU kot tretje države, je pojasnila Šinko.

“Podpira nas 19 držav članic, od tega tudi večje države, kot so Francija, Poljska, Bolgarija in Romunija. Tako da imamo zelo močno podporo in upamo, da tega Evropska komisija ne bo mogla spregledati,” je še dejala ministrica. Predlog komisije pričakuje marca.

Preberite še: Ministrica za kmetijstvo za N1: Borila se bom za ohranjanje živinoreje

Osrednja tema današnjega zasedanja kmetijskih ministrov so sicer razmere na kmetijskih trgih spričo ruske agresije na Ukrajino in podpora kmetijstvu v EU in Ukrajini.

Slovenska ministrica je ob prihodu na zasedanje povedala, da se trg stabilizira. Izrazila je upanje, da se bo to nadaljevalo in da ne bodo potrebni obsežnejši ukrepi.

“Zavzemamo se za to, da bi ukrepe uvedli takrat, ko bo situacija bolj kritična,” je poudarila. V Sloveniji bodo odločbe o pomoči kmetom izdali marca in jo do konca leta izplačali, je povedala Šinko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.