in

Meje ZDA ponovno odprte za cepljene potnike iz tujine

Po poldrugem letu bodo cepljeni potniki ponovno lahko odpotovali v ZDA. Z današnjim dnem namreč odpravljajo prepoved potovanj v državo, to pa je še posebej razveselilo turistični sektor.

ZDA danes znova odpirajo meje za vse potnike iz tujine, ki so cepljeni proti covidu-19. S tem se po letu in pol končuje prekinitev potovanj v ZDA iz večjega dela sveta, vključno z EU, Kitajsko in Indijo.

Ameriške oblasti bodo priznale cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Poleg cepiv Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona, ki jih uporabljajo v ZDA, so to še cepiva AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac in Covishield.

Velja tudi več izjem, med drugim za mlajše od 18 let, ki se jim ni treba cepiti, morajo pa predložiti največ 24 ur star negativen test, pri čemer velja tudi hitri antigenski test. Negativen test bo obvezen tudi za odrasle cepljene potnike, a bo lahko star tri dni.

Pogoj testiranja velja tudi za Američane in stalne prebivalce ZDA. Otrokom, mlajšim od dveh let se ne bo treba testirati, vstop pa bo dovoljen tudi za nekatere druge, ki niso cepljeni, če imajo posebno dovoljenje ameriških veleposlaništev. Vstop bo dovoljen tudi potnikom iz držav, kjer je stopnja precepljenosti nizka, kar velja med drugim za Afriko.

Foto : Jose Luis Gonzalez/REUTERS

Turizem se vrača

Odprtja meja se veseli turistična industrija, prav tako potovalna in gostinska. Pandemija jih je namreč hudo prizadela in preživele so le zaradi državne pomoči.

Prepoved potovanj je marca 2020 uvedel bivši predsednik Donald Trump. Najprej je stopila v veljavo za Kitajsko, nato pa še za nekatere druge države, med drugim za celotno območje schengna v EU. Tudi prehodi kopenske meje s Kanado in Mehiko so bili skoraj v celoti prepovedani.  Ameriški državljani in tisti s stalnim bivališčem in dovoljenjem za delo v ZDA ter tisti, ki so pridobili posebno dovoljenje, so sicer lahko potovali tudi v času prepovedi.