in

Meddržavna komisija zahteva odprtje odlagališč jedrskih odpadkov do leta 2028

Obisk komisije v krški nuklearki. Foto: NEK

Meddržavna komisija je zahtevo na pristojne naslovila zaradi zamude pri gradnji odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) tako na Vrbini pri Krškem kot dolgoročnega odlagališča Čerkezovac na Hrvaškem, je po zasedanju komisije povedal slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Sorodna novica
Hrvaška vztraja pri skladišču radioaktivnih odpadkov ob reki Uni

Sorodna novica
Tiselj: Brez JEK-a 2 bo za energetiko najpomembnejši drugi tir, da bomo vozili premog

Komisija je Neku naložila tudi, naj s ciljem premostitve do začetka prevzemanja odpadkov leta 2028 nadaljuje vse aktualne dejavnosti za zagotovitev zadostnih zmogljivosti za začasno skladiščenje, po potrebi pa sproži še nove. Po prvotnih načrtih naj bi se sicer odlaganje v NSRAO na Vrbini začelo letos.

Na vprašanje, ali bi državi odpadke lahko odlagali na skupno mesto, je Kumer odvrnil, da upanje za to še obstaja, a je majhno. Sicer pa mora biti to vprašanje do konca leta “stoodstotno in absolutno zaključeno”, je dodal.

Sorodna novica
Začela so se prva dela na odlagališču nizko in srednje radioaktivnih odpadkov

Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović, ki je vodil hrvaško delegacijo, je po drugi strani dejal, da sta se strokovni skupini obeh držav dogovorili za ločeno odlaganje odpadkov, v zvezi z možnostjo skupnega hranjena odpadkov pa, da se bosta s Kumrom dogovorila tako, da bosta zadovoljni obe strani.

Kumer: Hrvaška bo povabljena k Jeku 2

Glede projekta gradnje nove krške nuklearke (Jek 2) v Krškem je Filipović zatrdil, da je Hrvaška zainteresirana za sodelovanje. Kot je napovedal, se bosta državi na to temo še pogovarjali, pobudi za gradnjo pa da se bodo vsekakor pridružili. Kumer je zatrdil, da bo Hrvaška, “ko bo dozorel čas”, “absolutno povabljena k soinvestitorstvu”, a je projekt v fazi, ko je za ugotavljanje modelov financiranja še daleč.

Kaj je ta komisija in kaj počne

Meddržavna komisija spremlja izvajanje pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nek, izkoriščanjem elektrarne in njeno razgradnjo. Tokrat se je med drugim seznanila s poslovanjem Neka, ministra in njuni delegaciji pa so si ogledali suho skladišče za izrabljeno gorivo v nuklearki.

Naslednjo sejo meddržavne komisije bo hrvaška stran sklicala v prvi polovici prihodnjega leta.