in

Mateja Logar o hrani in pijači na stojnicah: To bi bil recept za katastrofo

Hrana in pijača na stojnicah sta “recept za katastrofo”, je dejala Mateja Logar. Foto: BoBo

“Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa,” je, kot so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ob prepovedi prodaje jedi in pijač na stojnicah dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar.

Mateja Logar, svetovalna skupina za covid-19. Foto: BoBo

Mateja Logar, svetovalna skupina za covid-19. Foto: BoBo

Prepoved strežbe na stojnicah in pozivi k odgovornemu druženju

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na novinarski konferenci vlade med drugim pojasnila ukrepe glede božičnih sejmov in pojasnila odločitev o prepovedi ponudbe hrane in pijače na stojnicah. “Če se vsak malo iskreno spomni na leto 2019, kako je bilo, ko je šel v mesto, srečal prijatelje, se ustavil na stojnici. Smo bili najprej štirje, čez dvajset minut osem, čez eno uro že več kot deset ljudi za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo. Zato tudi pozivam, da vsi upoštevate pogoj PCT, nošenje mask – na sejmih je pravzaprav nemogoče vzdrževati razdaljo 1,5 metra, tako da so maske res nujno potrebne,” je dejala infektologinja. Ob tem je poudarila tudi pomen upoštevanja predpisanih kapacitet v gostilnah.

Kot je dejala Logar, je druženje v prazničnem času pomembno, ampak v danih razmerah je po njenih opozorilih še pomembnejše, da to poteka v varnem okolju. “Preden se dobimo s prijatelji ali družino, opravimo hitro antigensko testiranje in tako poskrbimo, da bo druženje čim varnejše. Če smo v zaprtih prostorih, je pomembno, da vsako uro prostor tudi dobro prezračimo – zračenje naj traja vsaj od 10 do 15 minut. Pomembno je, da si ob prihodu v notranje prostore razkužimo ali umijemo roke. Ne smemo pozabiti na higieno kašlja,” je naštela. Ob tem je kot ključni ukrep navedla cepljenje.

Glede ponudbe hrane in pijače na božičnih sejmih – zakaj kostanj ja, kuhano vino pa ne – je pojasnila: “Kostanj praviloma jemo med hojo, tako da je način popolnoma drugačen kot pri vinu, kjer se ustavimo pri stojnici, vino spijemo stoje pri mizi in tam se lahko nabere večja skupina ljudi. Seveda pa vina ne moremo piti z masko, tako da smo nato brez maske na razdalji, ki je krepko manjša od 1,5 metra.”

Treba je upoštevati tudi kapacitete gostiln, kajti tudi prevelika natrpanost gostinskih vrtov in prostorov lahko pripelje do tega, da pride do poslabšanja razmer, česar si seveda nihče od nas na noben način ne želi.

Gostinci so prepričani, da gre za dvojna merila. Foto: Pixabay

Gostinci so prepričani, da gre za dvojna merila. Foto: Pixabay

Gostinci: Zakaj dvojna merila?

Ob tem so gostinci spomnili, da je bila še pred dobrim tednom sprejeta dopolnitev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je za izvajanje gostinske dejavnosti strežbe hrane in pijač na sejmih izrecno določila enake pogoje kot za izvajanje siceršnje gostinske dejavnosti. Zadnji ukrep je zato gostince še toliko bolj presenetil in razočaral.

Kot so poudarili, so se številni že začeli pripravljati na praznični december. Najemali so stojnice, nakupili hrano in pijačo, z namenom prilagajanja na omejitve pa so kupovali tudi dodatno opremo, kot so dodatni stoli, grelniki … Vladi očitajo, da bi lahko, da bi se izognila nastajanju dodatne škode v gostinstvu, nove omejitve pravočasno napovedala.

“Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu ‘take away’ uspešno omejili tveganje za širjenje okužb,” so zapisali.

Sekcija pristojne poziva, naj glede na to, da so vsi ukrepi, ki omejujejo poslovanje, sprejeti za nedoločen čas, sprejmejo tudi že predlagane ukrepe, in sicer nadomestilo za skrajšani delovni čas zaposlenih v panogi, nadomestilo za izpad prometa v sorazmerju z upadom prometa za obdobje omejitev obratovanja, nadomestilo za zaposlene, napotene na čakanje na delo, znižanje stopnje DDV-ja za gostinske storitve ter povračilo stroškov najemnikom stojnic na sejmih v mesecu decembru (v virednosti stroškov najemnin, zalog ter investicij v stojnice in opremo).