in

Macron si je za cilj francoskega predsedovanja zadal suvereno Evropo

Foto: Reuters

“Če v eni povedi povzamemo cilj tega predsedovanja, je treba od Evrope sodelovanja znotraj naših meja preiti k Evropi, ki je močna, ki lahko svobodno sprejema svoje odločitve in odloča o svoji usodi,” je Macron povedal na novinarski konferenci, na kateri je predstavil prednostne naloge francoskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Po napovedih Macrona se bo predsedovanje Svetu EU-ja, na čelu katerega bo Francija nasledila Slovenijo, vrtelo okrog treh osi – ponovnega zagona, moči in pripadnosti.

Francoski predsednik je pozval k novemu mehanizmu za zaščito meja Evropske unije. “Želimo vzpostaviti mehanizem za nujno podporo na mejah,” je dejal. Ko se država članica nenadoma sooči s krizo, ki zahteva okrepitev zunanjih meja EU, mora imeti možnost, da računa na podporo agencije Frontex in tudi na solidarnost drugih članic.

Ob tem se je zavzel za reformo schengenskih pravil, pri čemer je treba po njegovih besedah izboljšati notranje delovanje schengenskega prostora.

Po besedah francoskega predsednika mora EU ponovno premisliti o proračunskih pravilih, med drugim o tem, da mora javnofinančni primanjkljaj ostati pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP).

Macron je spregovoril tudi o spopadanju s podnebnimi spremembami. Francija bo predlagala nov evropski mehanizem za preprečevanje uvoza proizvodov, zaradi katerih je prišlo do izsekavanja gozdov. Poleg tega želi, da bi EU do leta 2030 za 55 odstotkov zmanjšala izpuste toplogrednih plinov, kot je predlagala Evropska komisija.

Balkan in Afrika

Na področju zunanjega delovanja EU-ja je izpostavil Zahodni Balkan in Afriško unijo. Za februar je napovedal vrh EU-Afriška unija, za junij pa konferenco o Zahodnem Balkanu. Glede slednjega je poudaril, da se je treba boriti “proti vmešavanju in manipulacijam določenih regionalnih sil, ki skušajo prek Balkana destabilizirati Evropo”.

Francosko predsedovanje bo v veliki meri sovpadalo z volilno kampanjo pred aprilskimi predsedniškimi volitvami, ki je že v polnem teku, glavnina pa se je bo odvila v prihodnjih mesecih. Svoje kandidate so v boj poslale že vse stranke, medtem ko Macron uradno še ni naznanil pričakovane kandidature.

Macron je zagotovil, da bo delal “do zadnje minute svojega predsedniškega mandata”. “Včasih je treba tudi samo nekaj tednov ali nekaj mesecev pred koncem mandata sprejeti pomembne odločitve,” je dejal. “Če se bom znašel v takšnem položaju, bom to tudi storil,” je zatrdil.