in

Macerl: Vstop v politiko je v tem trenutku kot vstop v greznico

Skupina posameznikov iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij je uradno naznanila ustanovitev zelene stranke, ki temelji na štirih stebrih – okolja, demokracije in transparentnosti, enakosti in socialne pravičnosti ter ustvarjalnosti. Podrobnosti programa sicer niso razkrili, saj da je še v fazi oblikovanja. So pa povedali, da so njihove politične zaveze podobne stališčem zelenih strank v Evropi. Eden izmed ustanoviteljev stranke Uroš Macerl je na predstavitvi tako dejal, da je vstop v politiko v tem trenutku kot vstop v greznico, a da so se za ta korak zavestno odločili.

Pred rednimi državnozborskimi volitvami, ki bodo 24. aprila prihodnje leto, je dogajanje na političnem parketu vse bolj pestro. Potem ko se je SMC združila s stranko GAS — nova stranka si je nadela ime Konkretno — so vse glasnejša gibanja, da se bo v državno politiko znova aktiviral nekdanji prvi mož Gen-I Robert Golob. Župan Zoran Janković je za N1 že povedal, da je Golobu, če bi se tako odločil, pripravljen prepustiti tudi svojo Pozitivno Slovenijo, saj ocenjuje, da bi bila politična aktivacija Roberta Goloba za Slovenijo dobrodošla.

Reševanje Dragonja

“Stranko gradimo od spodaj navzgor”

Svojo stranko pa so danes oznanili tudi posamezniki iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij. Ustanovitelja stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl sta poleg imena in glavne usmeritve stranke pojasnila tudi svoje razloge za vstop v politiko ter povabila k priključitvi vse, ki bi radi aktivno sodelovali. Stališče stranke in program temeljita na štirih stebrih, in sicer okolja, demokracije in transparentnosti, enakosti in socialni pravičnosti ter ustvarjalnost.

Podrobnosti progama na predstavitvi niso razkrili, saj da je še v fazi oblikovanja. So pa poudarili, da stebri stranke vključujejo politične zaveze, ki temeljijo na stališčih zelenih strank v Evropi, in so oblikovane tudi v zavedanju nujnih potreb prihodnjega razvoja okolja in Slovenije ter družbe.

“Odločili smo se, da ustanovimo novo, močno zeleno stranko. Smo ekipa ljudi, ki se že leta ukvarja z okoljskimi in družbenimi problemi,” je uvodoma povedal Macerl. Poudaril je, da to ni stranka enega obraza ali kateregakoli posameznika. “Stranko gradimo od spodaj navzgor. Stranke ne gradimo na kapitalu ali ideologijah, temveč na ljudeh,” je dejal.

Po besedah Macerla novonastala stranka ne pušča v dvoma o tem, kako si predstavljajo demokracijo, načela enakopravnosti, nedotakljivosti pravic žensk, socialne pravičnosti in boja za okolje. “Če politika kdaj potrebuje spremembe, potem jih potrebuje zdaj,” je ocenil Macerl. “Nivo komunikacije, ki jo spremljamo, kršenje vseh možnih pravil, okoljska politika, ogrožanje demokratičnih temeljev države, korupcija v milijardah in ne v milijonih evrih in posledično izrazito negativen ugled politike, tak umazani imidž je tej politiki pravzaprav na neki način obramba,” je pojasnil in dodal, da se s tem skuša, tako govorec, poštene ljudi odvrniti od politike.

“Vstop v politiko je v tem trenutku kot vstop v greznico,” je metaforično opisal Macerl in dodal, da so se za ta skok “zavestno odločili”. Cilji stranke tako vključujejo izboljšanje okolja, svobodna in odprta družba, neodvisnost medijev in državnih institucij, enakopravnost in družbena pravičnost.

Ne delijo praznih obljub

Sostanoviteljica stranke Urša Zgojznik pa je poudarila, da stranka zelenih ne deli praznih obljub. “Stojimo za svojimi besedami, ljudje nas poznajo in vedo za kaj si prizadevamo. Tako kot zelene stranke v najrazvitejših državah Evrope ne bomo uničili gospodarstva, pač pa mu dali predvsem novega vetra zelenih energij, očistili bomo vode, izboljšali kakovost hrane, preprečevali odpadke in zagotovili delovna mesta, na katera bodo ljudje ponosni,” je predstavila.

Kot je dodala, enakopravnost za zeleno stranko ne predstavlja zgolj besede na papirju, temveč spodbujajo polno vključenost žensk v vse sfere družbe. “Naš položaj v družini v službi, pravica do splava in zaščita pred nasiljem vseh vrst, je nedotakljiva stvar,” je dejala. Kot je nadaljevanju še povedala Zgojznik, družbena pravičnost za zeleno stranko pomeni dostopno javno zdravstvo, pravični davki in boj proti korupciji ter izogibanju plačila davkov. Zagotavljajo, da bodo v stranki delovali odprto in vključujoče, transparentno in demokratično.