in

Levica zahteva razrešitev Dimic, Zorčič predloga zakona ne bo uvrstil na sejo

Predsednik DZ Igor Zorčič je na Twitterju sporočil, da se je po petkovi seji odbora za izobraževanje, ki je v nasprotju z odločitvijo kolegija delal preko 22. ure, odločil, da predloga zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanja ne uvrsti na decembrsko sejo. O sklicu seje bodo razpravljali na kolegiju, ki se je začel opoldne. Levica zaradi dogajanja na odboru predlaga, da njegova predsednica Iva Dimic odstopi s funkcije.

Odbor DZ za izobraževanje je v petek nekaj pred polnočjo sprejel koalicijska dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Opozicijski poslanci so sejo z očitki o neregularnem vodenju seje po 22. uri zapustili.

Po skoraj osmih urah seje, nekaj pred 22. uro, je Luka Mesec iz Levice predsednico odbora iz vrst NSi Ivo Dimic opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati. Predlagal je prekinitev seje. Aljaž Kovačič iz LMŠ je ob tem navedel, da je predsednik DZ Igor Zorčič predsednici odbora poslal sporočilo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo seja ob 22. uri prekinjena.

A Dimic je vztrajala in kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala z glasovanjem k dopolnilom. Zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov.

Mesec je zato že v petek napovedal, da bo zahteval razrešitev Dimic z mesta predsednice odbora in napovedal obstrukcijo. Pred njim je obstrukcijo napovedal tudi Kovačič, a predsednica odbora napovedi obstrukcije ni sprejela, ker ni bila napovedana ob začetku obravnave točke.

Levica je danes na Zorčiča naslovila v petek napovedano pobudo za razveljavitev vseh odločitev seje odbora in pa predlog, da Iva Dimic odstopi s funkcije predsednika odbora.

“Ker je predsedujoča prekršila popolnoma vse demokratične standarde in tekom celotne seje eklatantno kršila poslovniška določila, dajemo pobudo, da se predsednico odbora razreši in se na to mesto imenuje drugo poslanko ali poslanca,” so med drugim zapisali v obrazložitvi predloga.

Tako so se člani SDS, NSi in SMC sami opredeljevali do vloženih dopolnil. Zavrnili so sklop dopolnil Levice in sopodpisnikov LMŠ, SD, SAB ter poslanske skupine nepovezanih poslancev, sprejeli pa dopolnila koalicije.

Zorčič je na Twitterju sporočil, da se je odločil, da gradiva, obravnavanega na petkovi seji odbora, ne uvrsti na decembrsko sejo, ki bo 13. decembra, saj je odbor v nasprotju z odločitvijo kolegija delal preko 22. ure.