in

Levica odločila, kdo je njihov kandidat za novega ministra

Potem ko so volilci na nedeljskem referendumu potrdili spremembe zakona o vladi, so v stranki Levica izbrali svojega kandidata za ministra za solidarno prihodnost. To bo, kot je bilo pričakovano, Simon Maljevac. Ob rekonstrukciji vlade bo moralo pred poslance najmanj devet ministrov.

Svet stranke Levica je na sinočnji izredni seji glasoval o tem, kdo bo po uveljavitvi zakona o vladi na čelu ministrstev, ki po razdelitvi resorjev med koalicijskimi strankami pripadajo Levici. Kot je bilo pričakovano, so za svojega kandidata za ministra za solidarno prihodnost izbrali Simona Maljevca, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo ostal koordinator Levice Luka Mesec.

V kvoto ministrov Levice sodi še ministrica za kulturo Asta Vrečko. Ker na tem resorju novela zakona o vladi ne prinaša sprememb, bo lahko nadaljevala z opravljanjem sedanje funkcije.

Novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost bo pokrivalo področja dolgotrajne oskrbe, stanovanjske politike in ekonomske demokracije. Simon Maljevac je trenutno državni sekretar na ministrstvu za delo.

Kot so nam povedali v Levici, so z odločitvijo sveta stranke že seznanili premierja Roberta Goloba. Če se bo ta s predlogom za imenovanje Maljevca strinjal, se bo kandidat Levice moral predstaviti na matičnem delovnem telesu državnega zbora. V stranki pričakujejo, da bo ministrstvo za solidarno prihodnost formalno ustanovljeno januarja prihodnje leto.

Sprva je bilo predvideno, da bo minister za solidarno prihodnost Luka Mesec. Po tem, ko je SDS z referendumsko pobudo blokirala uveljavitev zakona o vladi, pa je Mesec postal minister za delo in se odločil, da bo na tem položaju tudi ostal.

Jevšek in Han bosta morala ponovno pred poslance

Ko bo novela zakona o vladi stopila v veljavo, bo sledila rekonstrukcija vlade. Namesto 17 ministrov jih bo v njej sedelo 20, tisti ministri, ki se nameravajo preseliti na čelo katerega drugega resorja, bodo morali s sedanje funkcije odstopiti, nekaterim ministrom bo zaradi bistvenih sprememb delovnih področij funkcija prenehala. Tako se obeta, da bo Robert Golob v državni zbor poslal predlog za imenovanje (najmanj) devetih ministrov, o čemer lahko več preberete v tem članku.

Dvema od štirih ministrov, ki sodijo v kvoto SD, bo z uveljavitvijo novele zakona o vladi prenehal mandat in ju bo torej moral Golob na ministrsko funkcijo ponovno predlagati. To sta Aleksander Jevšek in Matjaž Han. Jevšek sedaj kot minister brez resorja vodi vladno službo za kohezijo in regionalni razvoj, ki se bo po novem preoblikovala v ministrstvo. Hanu pa bo ministrska funkcija prenehala zaradi bistvene spremembe delovnih področij ministrstva za gospodarstvo. Temu se bo namreč pridružilo področje športa. Tako Jevška kot Hana torej čaka ponovno zaslišanje na matičnem parlamentarnem delovnem telesu.  Poleg njiju sta sicer iz vrst SD v vladi še ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.