in

Kriptonapovedi: vrnitev bitcoina v leto 2017 ali novi rekordi?

Kaj lahko vlagatelji pričakujejo leta 2023? Se obeta okrevanje ali nadaljevanje kriptozime?

Leto 2022 ni prizaneslo kriptotrgom. Še konec leta 2021 je bila cena najbolj znane kriptovalute bitcoin približno 60.000 evrov, leto za tem pa je bila njegova vrednost le še okoli 16.000 evrov. Nič bolje se ni godilo ethereumu in drugim kriptožetonom, na katere pogosto vpliva tudi bitcoin.

Razprodaja kriptovalut je bila nato povod za nekatere odmevne pretrese v kriptosvetu, na čelu s propadom menjalnice FTX in neslavnim koncem menjalnice Celsius ter projekta Luna. Vse to je nato padajoči trend cen le še okrepilo.

Kaj lahko vlagatelji pričakujejo v letu 2023? Se obeta okrevanje ali nadaljevanje kriptozime?

Analitiki si o tem vprašanju razumljivo niso enotni. Napovedi se tako gibljejo od padcev do vrednosti bitcoina s konca leta 2017 do doseganja novih rekordnih vrednosti. Dogajanje na kriptotrgih za leto 2023 je nemogoče napovedati,” pravi direktor borzne hiše Equito in finančni analitik Luka Gubo. “V nasprotju z delnicami, kjer lahko okvirno oceniš vrednost, pri kriptu tega ni. Ne poznamo neke osnovne vrednosti,” pove in doda, da je zato napovedovanje čisto ugibanje.

“Je pa dejstvo, da so dogodki leta 2022 na kriptotrgu povzročili zasuk sentimenta v drugo smer. Potem ko so bili še konec leta 2021 vsi zelo optimistični in evforični, sta sledila obrat in padec cen, zaradi česar je propadlo tudi nekaj skladov, ki so uporabljali vzvod, kolaps so doživeli tudi Celsius, Luna, FTX in podobno,” razlaga Gubo in doda, da sta zato optimizem in evforijo naenkrat zamenjala strah in razočaranje.

Izpostavi še podatek, da kriptonaložbeni razred pomeni zgolj nekaj več kot 0,1 odstotka vseh svetovnih finančnih sredstev (delnice, obveznice, nepremičnine itd.). Kripto tako predstavlja zelo majhen del celotnega svetovnega premoženja, zato Gubo meni, da s tega vidika namenjamo kriptovalutam morda celo preveč pozornosti.

“Po drugi strani pa so kriptovalute bolj agilne, cene lahko hitro poskočijo ali padejo, kar pa je bolj zanimivo za špekulante,” doda Gubo.

Kaj se bo torej zgodilo, ni znano, vse lahko pade še za več kot 70 odstotkov, ostane enako ali bolj tudi naraste. “Je pa običajno v času velikega pesimizma in paničarjenja dober čas za nakup. Mogoče smo zdaj v tej fazi. Je pa to težko vedeti. Kaj pa če je trenutno šele začetek padanja kriptovalut in propadov, podobnih FTX,” posvari in doda, da je, če nekdo res želi imeti nekaj bitcoinov, morda smiselno določeno vsoto vanje vložiti sedaj ali pa ta sredstva po delih vlagati v naslednjih mesecih.

Padec bitcoina na raven cen s konca leta 2017?

V nasprotju z Gubom pa nekateri analitiki v napovedi vseeno govorijo tudi o konkretnih številkah. Glavni analitik banke Standard Chartered Eric Robertsen je tako nedavno v analizi, objavljeni na CNBC, opozoril, da bi lahko cena bitcoina v letu 2023 strmoglavila še bolj kot v letu 2022, in sicer na približno 5.000 evrov. Takšno dodatno 70-odstotno zmanjšanje pa bi obenem lahko povzročilo “kripto kaos”, meni Robertson.

Kot razlog za takšno napoved je navedel nadaljnje padanje tehnoloških delnic in škodo, ki jo je povzročila lanskoletna razprodaja bitcoina. Ta se je zgodila tudi zaradi nekaterih pretresov na kriptotrgih, vključno s propadom menjalnice FTX.

Robertson dodaja, da gre za ekstremen scenarij, ki pa vsekakor ni nemogoč. “Če se bo padanje bitcoina nadaljevalo, lahko zlato znova postane glavni varen pristan pred volatilnostjo trgov,” še pojasni Robertson. To pa bi lahko tudi cene te kovine dvignilo na rekordne ravni.

PROFIMEDIA

Določene cenovne nivoje bo zelo težko prebiti

Verjetnost, da bi cena bitcoina v letu 2023 zdrsnila do 5.000 dolarjev, je zelo majhna, je prepričan strokovnjak za kriptovalute Andrej Bohinc. “Tudi verjetnost, da bi se po propadu FTX-imperija zgodil še kakšen podoben dogodek črnega laboda, je zelo majhna,” pojasni za N1. Takšen scenarij je po Bohinčevem mnenju malo verjeten tudi zato, ker imajo s tehničnega vidika cene bitcoina še več podpornih cenovnih nivojev.

To je pri 14.000, 12.350 in 10.500 dolarjev, “kjer imajo v primeru nadaljnjega padca cene bitcoina vnaprej nastavljena limitirana nakupna naročila veliki dinamični igralci, ki so izstopili iz bitcoina v zadnjih dvanajst mesecih”.

Po Bohinčevem mnenju bo te cenovne nivoje zelo težko prebiti, saj ni na trgu nikogar več, ki bi bil prisiljen prodajati bitcoine po nižjih cenah z izjemo nekaterih rudarjev bitcoina, ki so se znašli v likvidnostih težavah, značilnih za dno tržnega cikla za bitcoin. To se ponavlja na vsaka štiri leta.

“Trenutno smo v podobnih okoliščinah kot decembra 2018, ko je končna kapitulacija rudarjev bitcoina pomenila dno cikla pri 3.000 dolarjih za bitcoin,” je prepričan Bohinc.

Leto 2022 se je moralo zgoditi

Sicer pa se je po Bohinčevem mnenju leto 2022 enostavno moralo zgoditi, da se kriptotrg očisti vseh slabih igralcev in nevzdržnih poslovnih praks. “Leto 2023 bo prineslo strožjo regulacijo kriptotrga, kar bo dobrodošlo za vstop večje količine novega kapitala institucij, ki so ravno zaradi neurejene regulacije kriptotrga do sedaj stale ob strani,” je prepričan Bohinc.

Najboljša strategija za leto 2023 je po njegovem mnenju akumulacija bitcoina in ethereuma po metodi povprečnega stroška, dokler ameriška centralna banka ne bo začela zniževati obrestnih mer in ponovno tiskati novega denarja iz manj kot nič.

“To se bo zgodilo v trenutku, ko se bo zaradi najhitrejšega zviševanja obrestnih mer nekaj zlomilo v globalnem finančnem sistemu (najverjetneje na trgu nepremičnih ali kreditnih trgih). Do takrat pa za ‘risk on’ naložbe, kamor poleg delniških naložb sodijo tudi kriptovalute, ne vidim veliko možnosti za rasti njihovih tečajev,” zaključi Bohinc.

Nadaljevanje medvedjega trenda zaradi višanja obrestnih mer. Ali bi lahko v prvih mesecih 2023 “medveda” zamenjal “bik”?

Podobne razloge za trenutno ne najbolj ugodne razmere za kriptovalute kot Bohinc navaja tudi ustanovitelj investicijskega podjetja Mobius Capital Partners LLP Mark Mobius. Ta je za CNBC pred tedni napovedal, da bi utegnil bitcoin v letu 2023 doživeti padec za okoli 40 odstotkov, na približno 10.000 dolarjev.

Mobius razloge za nadaljevanje medvedjega trenda (padajoči trend) vidi predvsem v višanju obrestnih mer ter strožje denarne politike ameriške centralne banke, kar zmanjšuje privlačnost za držanje ali nakup bitcoina ter drugih kriptovalut.

“Samo držanje kovanca namreč ne plačuje obresti,” meni Mobius in dodaja, da je v preteklosti veliko podjetij za upravljanje kriptovalut sicer ponujalo visoke obresti, če so imetniki kriptovalute “parkirali” v njihove portfelje, a so nato ob strmoglavljenju cen kriptovalut mnoga od teh tudi sama propadla.

Kripto analitik Kevin Svenson pa meni, da bi se glede na dosedanje cikle, ki so trajali v povprečju 75 tednov, medvedji trend bitcoina lahko končal že v prvih mesecih leta 2023.

Nekateri bolj optimistični

Seveda na drugi strani najdemo tudi tiste, ki verjamejo, da bi se lahko bitcoin v letu 2023 vrnil na rekordne ravni.

Eden od razlogov za takšne napovedi je sklenjeno partnerstvo med enim največjih svetovnih investicijskih podjetij BlackRock ter kriptomenjalnico Coinbase. BlackRock, ki upravlja kar okoli osem bilijonov evrov premoženja, bi tako lahko svojim institucionalnim strankam omogočil tudi vstop na kriptotrg.

Sočasno naj bi sodelovanje prineslo tudi razvoj nove generacije trgov kriptovalut. “Verjamem, da bo nova generacija trgov prinesla tokenizacijo (kodiranje) vrednostnih papirjev,” je za Forbes dejal izvršni direktor BlackRocka Larry Fink

To pomeni, da bi lahko v prihodnosti z bitcoin in kriptotehnologijo veriženja blokov omogočili tokenizacijo klasičnega premoženja, kot so delnice, obveznice, nepremičnine, umetnine in podobno. Na ta način bi se lahko z njimi trgovalo brez posrednikov, je prepričan Fink.

Z napovedano novo dimenzijo kriptotrga tako nekateri že napovedujejo, da bi utegnil bitcoin v letu 2023 znova doseči lanske rekorde vrednosti in morda celo preseči mejo 70.000 dolarjev. O tem je prepričan tudi izvršni direktor upravljalca premoženja deVere Group Nigel Green.

Vstop BlackRocka ne pomeni avtomatično novih rekordov bitcoina

Luka Gubo pa o sodelovanju BlackRocka s kriptomenjalnico Coinbase meni, da je težko govoriti, da bodo zdaj vse te milijarde kar prišle na trg kriptovalut. “Je pa to zagotovo korak v smer, da bodo bitcoin in ostale kriptovalute bolj dostopni tudi večjim institucionalnim investitorjem, ki potrebujejo zaledne sisteme in postopke, ki poskrbijo, da so stvari urejene in skladne z regulacijo,” pravi Gubo in doda, da je to, “da se eden največjih svetovnih upravljalcev premoženja gre te igre, zagotovo korak v smer, da bodo tudi institucije lahko vlagale v kriptosredstva”.

Poudari pa, da vstop BlackRocka samo po sebi še ne pomeni zagotovila za hitre rasti cen kriptovalut in nove rekorde bitcoina, in spomni, da se je o tem sodelovanju začelo govoriti že pred leti. 

Ob vsem skupaj Gubo opozori še na eno nevarnost, ki bi lahko ogrozila vstop institucionalnih vlagateljev na kriptotrg. “Lahko se zgodi, da bodo revizorji začeli odklanjati storitve kriptoborzam. Trenutno ima takšne težave tudi binance, ki mu nobena revizijska hiša noče potrditi finančnih izkazov.”

To je predvsem posledica dogajanja okoli FTX, ki pa bi lahko zelo negativno vplivala na institucije, ki so prej svojim strankam nameravale ponuditi nove storitve, vezane na kriptovalute, pa morda sedaj tega ne bodo storile.

“Sentiment investitorjev in na koncu tudi strank teh finančnih institucij se je, kot rečeno, močno obrnil, zato se bodo uprave bank ali borznih hiš vprašale, ali pri njihovih strankah sploh še obstaja interes za vlaganje v kriptovalute,” meni Gubo.

“Lunatik” Novogratz še vedno verjame v magičnega pol milijona po bitcoinu

Ne glede na vse nekateri še niso opustili ideje, da bi lahko bitcoin v nekaj letih poletel tudi do cene 500.000 dolarjev. Pri tovrstni napovedi namreč še vedno vztraja velik zagovornik kriptovalut Mike Novogratz, izvršni direktor in ustanovitelj Galaxy Digitala, družbe za pomoč pri upravljanju digitalnega premoženja in veriženja podatkovnih blokov.

Kot je namreč nedavno napovedal za Bloomberg, še vedno verjame, da bo bitcoin dosegel to magično mejo. Meni, da se predvsem zaradi propada FTX in drugih pretresov to ne bo zgodilo v petih letih, kot je prvotno napovedoval, a vztraja, da bo to ceno bitcoin nekoč vseeno dosegel.

“To, da nekdo reče, da bo bitcoin čez nekaj let vreden pol milijona, in je to celo oseba, ki si je na ramo vtetovirala Luno (hitro propadel kriptoprojekt, op. p.), je nekoliko bizarno. Takšna oseba ni kredibilna,” je Novogratzevo napoved komentiral Luka Gubo.

Lahko traja še leta, lahko pa se naenkrat vse spremeni

V vsakem primeru bi lahko kriptotrg tudi v letu 2023 ponudil še kar nekaj preobratov. Tudi to, da bitcoin v zadnjih mesecih ni doživel drastičnih nihanj, namreč še ne pomeni, da se je zgodila stabilizacija valute.

“Bitcoin je že imel takšne cikle. Da v zadnjih šestih mesecih ni v kakšnem očitnem trendu, še nič ne pove, kaj se bo zgodilo v naslednjih mesecih. Sicer lahko to traja še leto, lahko pa se obrat v katerokoli smer zgodi že zelo kmalu. Tega se na žalost ne da napovedati,” zaključi Gubo.

Forbes je objavil seznam desetih kriptovalut, na katere gre staviti v letu 2023. Po njihovem mnenju so to: bitcoin (BTC), ethereum (ETH), dash to trade (D2T), binance (BNB), decentraland (MANA), polkadot (DOT), cardano (ADA), solana (SOL) in bottom line.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.