in

Košir ne zre samo v Peking, ampak tudi v Torino

Žan Košir bo v Pekingu naskakoval svojo četrto medaljo na olimpijskih igrah. Foto: EPA

V Rusiji bodo nastopili trije fantje – trikratni dobitnik olimpijske kolajne in že zmagovalec svetovnega pokala Žan Košir, nekdanji svetovni prvak Rok Marguč in veleslalomski podprvak izpred treh let Tim Mastnak. Trojica bo tekmovala na vseh tekmah, občasno pa se jim bo pridružil tudi Jernej Glavan, ki si želi priboriti olimpijski nastop.

V karavano se bo letos vrnila Gloria Kotnik, ki v Rusijo ni odšla, bo pa nastopila Sara Goltes, ki letos računa na preboj naprej. Obe dekleti še nimata olimpijske norme, zato bo vsako tekmovanje zanju zelo pomembno. “Še nikoli telesno nisem bila pripravljena, kot sem letos. To sezono grem na vse ali nič,” zatrjuje Sara Goltes, za katero bi bil uspeh vsaka uvrstitev v izločilne boje.

Slovenci so v Rusiji, natančneje v Azbakovu, že opravili prve treninge, na katerih niso imeli težav, verjamejo pa, da so dobro pripravljeni. “Vsi že komaj čakamo na začetek, da potrdimo dobro pripravljalno obdobje. Zaenkrat še ne moremo ničesar napovedovati, šele prve tekme bodo pokazale, kje smo in na kaj lahko računamo,” je povedal Šušteršič.

Košir v olimpijsko sezono brez poškodb
Za Koširja je jasno, da se na olimpijsko sezono vedno odlično pripravi. V preteklosti ga pri tem niso zmotile niti poškodbe, tudi zdaj jih nima, zato z optimizmom čaka na novo sezono in Peking, resno pa se spogleduje tudi že z olimpijskimi igrami čez štiri leta v Italiji.

Dokler lahko dosežem dober rezultat, bom tekmoval. Lani sem jih kar nekaj, podobno sezono pričakujem tudi letos. Verjamem, da smo vsi dobro pripravljeni, veterani, kot so Roland Fischnaller, Andreas Prommegger, Benjamin Karl, Aaron March in še nekateri vključno z mano, dokazujejo, da si lahko dober tudi z nekaj več leti, ne pričakujem, da bi bilo letos kaj drugače. Tudi kakšnih bistvenih sprememb v opremi nisem opazil, tako da verjamem, da bodo na vrhu isti tekmovalci kot v zadnjih sezonah,” je napovedal 37-letni Tržičan.

Žan Košir največ časa na treningih posveča startu

Marguč razmere v Rusiji dobro pozna
Njegova reprezentančna kolega Marguč in Mastnak nista prav nič manj motivirana. Marguč bi rad bil boljši kot v zadnjih dveh sezonah, optimizem gradi tudi ob boljšem zdravstvenem stanju, kot ga je imel v zadnjih letih. “Tako pomembnih sezon, kot je ta, sem dal nekaj skozi, tako da verjamem, da mi bodo izkušnje pomagale, prav tako računam, da mi bo pomagalo dejstvo, da sem v Dolomitih zadnji teden lahko treniral na umetnem snegu, podobnem temu v Rusiji. Tukaj sem bil že nekajkrat na pripravah, tako da razmere dobro poznam in se nadejam dobrih voženj,” je dejal Marguč.

Mastnak se dobro spominja lanske tekme
Proga in razmere naj bi ustrezale tudi Mastnaku, ki je glavni trening za sezono opravil na Švedskem. Tega lani sicer ni pokazal, a je takrat imel opravičilo, tekma je bila zanj takoj po bolezni. “Lanske tekme tu se dobro spomnim, saj je bila neposredno po preležani okužbi z novim koronavirusom. Prve vožnje so bile dobre, potem mi je začelo zmanjkovati moči, imel pa sem tudi nekaj smole, saj me je Maurizio Bormolini premagal le za stotinko. Upam, da bo letos bolje,” se uspeha nadeja Mastnak, ki je lanski paralelni veleslalom v Banoju končal na 13. mestu.

Svetovni pokal bo imel letos deset postaj, le v Banoju pa bosta na sporedu tako veleslalom kot slalom, pet bo tudi ekipnih tekem. Na Rogli bo letos paralelni veleslalom po olimpijskih igrah, in sicer 5. marca.

Tim Mastnak želi uspešno začeti olimpijsko zimo