in

Kitajska obsodila ameriški diplomatski bojkot iger in napovedala povračilne ukrepe

Športniki iz ZDA bodo nemoteno nastopili v Pekingu 2022, pri čemer so nekateri že udeležujejo testnih tekmovanj, ki se odvijajo na Kitajskem. Svetovni pokal v sankanju in bobu je eno redkih mednarodnih tekmovanj najvišje ravni, ki bo še pred samimi igrami preizkusilo objekte Pekinga 2022. Foto: AP

Prvi se je na ameriško napoved seveda odzval Peking. Kitajska je ZDA vrnila udarec in javno nasprotovala “ideološkim predsodkom” ter “zlim namenom”. Jasno je poudarila, da odločno nasprotuje bojkotu, napovedala pa je tudi odločne protiukrepe – kakšne, oblasti niso pojasnile. Obenem so na Kitajskem Washington obsodili tudi “kršenja politične nevtralnosti v športu” in dodali, da je bojkot v nasprotju z načeli olimpijskih iger in olimpijskim duhom.

Igre v Pekingu bodo potekale med 4. in 20. februarjem prihodnje leto. Foto: Reuters

Igre v Pekingu bodo potekale med 4. in 20. februarjem prihodnje leto. Foto: Reuters

“Poskusi ZDA, da bi se vmešali v zimske olimpijske igre v Pekingu iz ideoloških predsodkov, ki temeljijo na lažeh in govoricah, bodo le razkrili njihove zlovešče namene,” je novinarjem dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan. Ob tem je posvaril ZDA, da bi lahko ta poteza ogrozila dvostranski dialog med državama in sodelovanje na različnih področjih.

Italija se bojkotu ne bo pridružila, Francija za usklajen evropski pristop

Ta tema je zdaj prišla tudi na mizo nekaterih ameriških zaveznic. Italija je tako že sporočila, da se bojkotu ne namerava pridružiti, Francija pa, da je obveščena o ameriški potezi, ampak da želi svoj odziv uskladiti na evropski ravni. Britanski namestnik premierja Dominic Raab je dejal, da bo vlada v Londonu v najkrajšem možnem času razmislila, ali bodo tudi oni igre bojkotirali. “Vprašali so me že, ali bom šel v Peking ali ne. O tem se bomo še odločili,” je dejal Raab.

Skorajšnji novi nemški kancler Olaf Scholz prav tako še ni sporočil, ali se bo Nemčija pridružila ZDA pri diplomatskem bojkotu. “Temeljito in v sodelovanju z mednarodno skupnostjo se bomo posvetovali in sprejeli odločitev,” je dejal. Dodal je, da bo v nemški zunanji politiki sledila kontinuiteta. Ob tem je izpostavil transatlantsko partnerstvo z ameriško vlado pod vodstvom Joeja Bidna.

Da razmišljajo o bojkotu, so sporočili tudi iz Tokia in Canberre. Nova Zelandija pa je že sporočila, da v Peking ne bo poslala svojih vladnih uradnikov, a ne zaradi bojkota, ampak zaradi strahu pred covidom-19.

ZDA Kitajski očitajo kršenje človekovih pravic Ujgurom v pokrajini Šinkiang ter represijo v Tibetu in Hongkongu. Foto: Reuters

ZDA Kitajski očitajo kršenje človekovih pravic Ujgurom v pokrajini Šinkiang ter represijo v Tibetu in Hongkongu. Foto: Reuters

ZDA govorijo o genocidu

ZDA so napovedale diplomatski bojkot zimskih OI zaradi kršitve človekovih pravic na Kitajskem. Gre za ukrep, ki ne bo vplival na udeležbo in olimpijske nastope ameriških športnikov v Pekingu. Ti bodo v Pekingu normalno tekmovali, ZDA pa na igre ne bodo poslale diplomatskega predstavnika kot odgovor na kršenje človekovih pravic, je v ponedeljek sporočila Bela hiša. Organizacije za človekove pravice oblastem v Pekingu očitajo represijo Ujgurov v provinci Šinkiang ter zatiranje v Tibetu, Hongkongu in drugih avtonomnih pokrajinah.

Predsednik Joe Biden je prejšnji mesec dejal, da razmišlja o diplomatskem bojkotu, ko je kritično govoril o stanju človekovih pravic na Kitajskem. V Washingtonu zagovarjajo stališče, da gre pri kršitvah človekovih pravic Ujgurov za “genocid nad manjšinskim muslimanskim prebivalstvom”.

Že po javno izraženi grožnji z napovedjo diplomatskega bojkota iger so se zelo odklonilno odzvali na kitajskem zunanjem ministrstvu. Posvarili so vpletene, “naj nehajo pozivati k bojkotu iger, da to ne bo ogrozilo dialoga in sodelovanja med Kitajsko in ZDA pri pomembnih zadevah”.

Navada je, da olimpijske igre obiščejo visoki vladni predstavniki držav. Na poletne olimpijske igre v Tokiu je na primer v imenu ameriške vlade prišla prva dama Jill Biden.

Rusija: Politika se ne sme vmešavati v olimpijske igre

Na ameriški bojkot zimskih iger so se odzvali tudi v Kremlju. Ruski predsednik Vladimir Putin je za zdaj edini tuji državnik, ki je potrdil prihod v Peking, četudi ruski olimpijci zaradi kazni še vedno lahko nastopajo zgolj pod zastavo Moka in nazivom Ruski olimpijski športniki.

V Kremelju so kritizirali ZDA, ker so napovedale diplomatski bojkot prihajajočih olimpijskih iger v Pekingu, češ da bi morale biti igre “brez politike”. “Naše stališče je, da se politika ne sme vmešavati v olimpijske igre ,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ob tem pa dodal, da je pozitivno, da odločitev Bele hiše o bojkotu iger ne bo vplivala na udeležbo ameriških športnikov.